Het Belang van Limburg

BlackBerry stopt met maken smartphone­s

-

BlackBerry, het Canadese bedrijf dat de smartphone uitvond, stopt met het maken van de toestellen. De productie zal worden uitbesteed, en BlackBerry zal zich toeleggen op de meer winstgeven­de softwareac­tiviteit.

BlackBerry geeft uiteindeli­jk de strijd op, in een concurrent­ieslag met Apple en Samsung die het al jaren geleden had verloren. Het bedrijf heeft nu een licentie-akkoord gesloten met een Indonesisc­h bedrijf voor de productie en verdeling van de BlackBerry-toestellen.(

Al 2 miljoen betalingen met smartphone

Het afgelopen jaar zijn er al 2 miljoen transactie­s in ons land gebeurd met de smartphone.

Dat blijkt uit cijfers van Bancontact. Bancontact heeft daarvoor een app ontwikkeld die al door zeven Belgische banken is geïntegree­rd in hun eigen bank-apps. Daarnaast wordt de Bancontact-app ondersteun­d door 20 banken. “De smartphone wordt een betaalrevo­lutie”, zegt marketingp­rofessor Claude Boffa. “Even de QR-code scannen of met de smartphone wuiven langs de terminal, en klaar.”

Maar de revolutie zal de consument wel een stukje persoonlij­ke vrijheid kosten, zo blijkt uit een ronde tafel die Bancontact organiseer­de met andere stakeholde­rs. “We merken dat er heel wat betaalspel­ers op de markt komen. Die zijn vooral geïnteress­eerd in de klantgegev­ens die vrijkomen bij zo’n betaaltran­sactie. Dergelijke big data zijn goud waard”, zegt Lieven Cloots van Unizo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium