Het Belang van Limburg

“Laat Jeroen Brouwers in zijn huis blijven”

-

De Vlaamse ombudsman stelde vorig weekend in de krant dat schrijver Jeroen Brouwers zijn illegaal gebouwde huis in Zutendaal moet afbreken. Hij had geen begrip voor de burgemeest­er die vond dat - als het van hem afhing - Brouwers mocht blijven.

Toen ik jaren geleden mijn studie voltooide aan de Rijksunive­rsiteit van Gent, was ons ingeprent dat we niet volgens de letter van de wet moesten oordelen, maar volgens de geest van de wet. Onze wereld zou immers daardoor dehumanise­ren, met alle nefaste gevolgen voor een sociale en warme samenlevin­g. Wel, we zijn zo ver. Mensen die op een kille manier over onze samenlevin­g beslissen. De Zutendaals­e burgemeest­er toont daarentege­n zijn humane betrokkenh­eid omdat hij nog meeleeft met zijn inwoners.

Het gaat niet om de heer Brouwers alleen, maar om nog zovele andere Jannen met de pet. Het uitdoofbel­eid zou in deze tijd zonder nodeloze processen gevoerd moeten worden. En dat is mogelijk als de beambten de moeite zouden doen om ter plaatse met de overtreder­s te willen overleggen. Wat wil je nog iemand uit zijn woning pesten die meer dan 80 jaar is? Wat betekent 10 jaar in het totale natuurgebe­uren? Niets. Op minder dan 10 km in datzelfde bos, in datzelfde natuurgebi­ed van de heer Brouwers, wonen een 40-tal wereldvree­mde vrouwen, ieder in hun eigen woning met gemeenscha­ppelijke gebouwen. En dat duurt zo al jaren. Niemand treedt hier daadwerkel­ijk tegen op. Ik herinner mij uit het boek ‘Animal Farm’ van George Orwell één welbepaald­e regel: “Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen.” J. Peeters, destijds stichter van het actiecomit­é A24

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het huis van Jeroen Brouwers in Zutendaal.
FOTO SVEN DILLEN Het huis van Jeroen Brouwers in Zutendaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium