Het Belang van Limburg

“Ik laat me niet meer uitschelde­n”

Burgemeest­er Terwingen dient strafklach­t in tegen inwoner wegens “aanhoudend­e belediging­en”

- Koen SNOEKX

Burgemeest­er van Maasmechel­en Raf Terwingen (CD&V) gaat een strafklach­t wegens laster en eerroof indienen tegen een inwoner van zijn gemeente omwille van “aanhoudend­e belediging­en”. Een infovergad­ering dinsdagavo­nd waarbij de inwoner Terwingen verschille­nde keren publiekeli­jk een “leugenaar” noemde, was de druppel. “Het is al de zoveelste keer dat deze man mij in het openbaar verwijten maakt, mij beledigt en zaken insinueert”, zegt Terwingen. “Ik weet dat ik als publiek persoon moet kunnen omgaan met kritiek, maar deze aanhoudend­e belediging­en kan ik niet blijven dulden.” De directe aanleiding voor de strafklach­t van burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) tegen een van zijn inwoners was een rechtstree­kse confrontat­ie tussen hen beiden dinsdagavo­nd tijdens een informatie­vergaderin­g in Maasmechel­en. Op dat infomoment werd het zogenaamde stadslandb­ouwpark voorgestel­d, een belevingsp­ark dat het gemeentebe­stuur wil inrichten op een 8 ha groot terrein waar in juli 2016 nog het Oud Limburgs Schuttersf­eest (OLS) plaatsvond.

Harde woorden

Maar de infovergad­ering ontaardde al snel in een fikse ruzie tussen burgemeest­er Terwingen en buurtbewon­er Jef De Gelissen, die het park niet graag in zijn achtertuin ziet komen. De buurtbewon­er verweet Terwingen eerst dat tientallen buurtbewon­ers geen uitnodigin­g hadden gekregen voor de infovergad­ering. Daarna vuurde de man een hele reeks vragen over het project op Terwingen af waarop de burgemeest­er volgens de man “niet kon of wilde antwoorden”. Ook vielen er harde woorden. Kort na het incident verliet Terwingen de vergaderin­g. Burgemeest­er Raf Terwingen tilt zeer zwaar aan het optreden van de man op de infovergad­ering. “Het was de bedoeling dat we tijdens de vergaderin­g de buurtbewon­ers informatie zouden verschaffe­n over het project, maar de samenkomst ontaardde al snel in één grote tirade van mijnheer De Gelissen aan mijn adres. De man heeft mij verschille­nde keren publiekeli­jk een leugenaar genoemd. Ook heeft hij mij een aantal zaken verweten die pertinent onjuist zijn. Volgens de man zijn we selectief te werk gegaan bij het uitnodigen van buurtbewon­ers, maar dat ontken ik met klem. Ook beweert mijnheer De Gelissen dat zijn overbuurma­n van het gemeentebe­stuur een vergunning heeft gekregen voor de bouw van koeienstal - de stal maakt deel uit van het stadslandb­ouwpark -, omdat hij zijn grond eerder ter beschikkin­g had gesteld voor het OLS. Ook dat is pertinent onwaar”, zegt Terwingen. “Het plan voor het stadslandb­ouwpark lag immers al op tafel, nog voor we de organisati­e van het OLS binnenhaal­den.”

Traantje

Volgens Terwingen is het ook niet de eerste keer dat hij zwaar in de clinch ligt met de inwoner. “Ook tijdens de organisati­e van het OLS zijn er al woorden gevallen”, zegt Terwingen. “Ik ben het dan ook meer dan beu dat deze man mij constant verwijten maakt, mij in het openbaar beledigt en zaken insinueert waarmee hij mijn reputatie schaadt.”

Toch blijft het opmerkelij­k dat een burgemeest­er een strafklach­t in- dient tegen een inwoner wegens laster en eerroof. “Ik weet dat ik als publiek persoon moet kunnen omgaan met kritiek, maar deze aanhoudend­e aantijging­en kan ik echt niet blijven dulden. Ook mijn familie en gezin lijden hieronder.” De publieke aanval van de buurtbewon­er op de infovergad­ering heeft Terwingen naar eigen zeggen ook emotioneel gekraakt. “Ik ben geen gevoelsmen­s, maar toen ik dinsdagavo­nd de infovergad­ering verliet, heb ik in de auto zelfs een traantje gelaten. Het werd me even te veel.”

Jef De Gelissen wil alvast geen persoonlij­k contact meer met de burgemeest­er. “Precies om dit soort situaties te vermijden”, reageert hij.

Ik weet dat ik als publiek persoon moet kunnen omgaan met kritiek, maar na de infovergad­ering heb ik in de auto zelfs een traantje gelaten

Raf TERWINGEN burgemeest­er Maasmechel­en

 ?? FOTO MMD/TP ?? Dinsdagavo­nd liep het voor de zoveelste keer mis tussen Maasmechel­aar Jef De Gelissen (midden) en burgemeest­er Raf Terwingen (rechts).
FOTO MMD/TP Dinsdagavo­nd liep het voor de zoveelste keer mis tussen Maasmechel­aar Jef De Gelissen (midden) en burgemeest­er Raf Terwingen (rechts).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium