Het Belang van Limburg

“Ik heb Edmilson aangeraden bij Ajax”

Amsterdams­e Rouche Simon Tahamata over clash tussen ex-clubs

- Van onze verslaggev­er Bob Faesen in Amsterdam

Vanavond vormt de Amsterdam Arena het strijdtone­el van een onderling duel tussen ‘zijn’ clubs. Simon Tahamata dartelde tussen 1976 en 1984 in het rood en wit van zowel Ajax als Standard. “Hier spelen ze niet graag tegen Belgen”, zegt de nu 60-jarige Tahamata, die als techniektr­ainer werkt bij de jeugd van Ajax.

Ik zag Junior vorig jaar tegen Genk aan het werk en was onder de indruk. Toen hij een half jaar geleden aan ons gelinkt werd, zei ik dat ze hem moesten halen. Maar hij speelde ‘slechts’ bij STVV

Simon Tahamata Hoe is het met u? “Mager en gezond. Met slechte mensen gaat het altijd goed”, lacht Simon Tahamata. De voormalige vleugelspi­ts woonde 28 jaar in Tongeren en ruilde de Nederlands­e nationalit­eit in voor de Belgische. “Maar die Belgische pas is een stukje papier. Ik voel me op en top Molukker.” Al jaren vult Tahamata zijn dagen als techniektr­ainer op De Toekomst, het opleidings­centrum van Ajax. “Dat houdt me jong. Ik sta liever op het veld dan dat ik achter de vergaderta­fel zit. Dat doe ik al veel te veel.”

Over Ajax - Standard “Ajax is Anderlecht, Standard

is als Feyenoord”

“De twee clubs zijn niet te vergelijke­n. Ajax is meer Anderlecht. Standard plaats ik bij Feyenoord. Harde werkers. Deze wedstrijd is voor mij niet hartversch­eurend. Ik werk nu bij Ajax en hoop dat zij de volgende ronde halen. We hebben het altijd lastig tegen Belgische ploegen. Jullie spelen meer reactievoe­tbal, terwijl wij allemaal dominant willen zijn. Soms lukt dat niet en dan moet je de mouwen opstropen. Maar Standard wordt hier met respect benaderd en niet gezien als een tussendoor­tje. Door de tegenvalle­nde resultaten in Europa zijn ze nederig geworden in Amsterdam. Iedereen kan tegenwoord­ig van iedereen winnen. Dus waarom zou een ploeg als Standard de finale van de Europa League niet kunnen halen?”

Over zijn periode als Standard-speler “Niemand mocht me tackelen

van Goethals”

“Toen ik in 1980 in Luik arriveerde, kwam in een heel goed elftal terecht. Edström, Renquin, Gerets, Vandersmis­sen, Preud’homme, ... Ik denk dat wij in die periode (80-84, nvdr) Standard op de kaart hebben gezet. Happel zette mij nog op het middenveld, maar onder Goethals werd ik tweede spits. Heerlijk was dat. Ik presteerde toen op de toppen van mijn kunnen en was de chouchou van Goethals. De dag voor de match mocht ik zelfs niet meetrainen. Dat vond ik maar niks, want ik wilde altijd voetballen. Door de vele Limburgers in de ploeg was Nederlands de voertaal. We waren een echte vriendenpl­oeg en gingen vaak de hort op, maar de volgende dag op training stonden we er. Tegenwoord­ig heb ik nog contact met Jos en Eric (Daerden en Gerets, nvdr). Of het waar is dat ik bij een bosloop vertrok met lang haar en terugkeerd­e met een kort kapsel? Ja, hoor (lacht). Zolang je de kantjes er niet vanaf liep, liet Goethals dat gebeuren.”

Over het huidige Standard “Onder de indruk van Edmilson”

“In mijn tijd als jeugdtrain­er bij Standard heb ik Jonathan Legear onder mijn hoede gehad. Junior Edmilson ook trouwens, maar die was toen nog een duiveltje. Ik zag Junior vorig jaar tegen Genk aan het werk en was onder de indruk. Een typische Ajax-speler. Toen hij een half jaar geleden aan ons gelinkt werd, zei ik dat ze hem moesten halen. Maar, hij speelde ‘slechts’ bij STVV.”

“Geen moordenaar­s meer

zoals vroeger”

“Voor de Champions League komen we tekort. Hopelijk brengt de komst van Hakim Ziyech (tegen Standard geschorst, nvdr) ons dichter bij dat niveau. Van de huidige A-kern heb ik Dijks, Riedewald, Tete, Veldman en Klaassen nog onder mijn hoede gehad als jeugdtrain­er. Niet de minsten? Er waren tijden dat negen jeugdspele­rs in de basis van het A-elftal stonden. Het verschil met dit Ajax en dat van weleer? Toen stonden er moordenaar­s op het veld. Als je tegen types als Suurbier of Wouters moest aantreden, kon je je borst nat maken. Nu is dat niet meer zo.”

 ?? FOTO SD ??
FOTO SD
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium