Het Belang van Limburg

Timmers gaat nog één seizoen door

Zilveren Pieter Timmers hervat competitie in Peking

-

Precies 50 dagen na zijn zilveren exploot in Rio hervat Pieter Timmers de competitie. De Beringenaa­r begint vrijdag in Peking aan een internatio­nale tournee, waarin hij zes manches van de Wereldbeke­r aandoet. Aan stoppen of uitbollen denkt hij intussen niet meer. “Ik plak er nog zeker één seizoen aan vast”, zegt Timmers. Rust heeft Pieter Timmers niet gehad na de Olympische Spelen, waar hij zilver pakte op de 100m vrije slag. De Limburger had plots een overvolle agenda. Bovendien trad hij ook nog in het huwelijksb­ootje met zijn Elle. Niet makkelijk om het trainingsr­egime te hervatten, lijkt het.

“Klopt. Qua motivatie was dat geen probleem aangezien de Wereldbeke­rs in het verschiet lagen, qua planning daarentege­n... M’n agenda zat eivol, ik moest van hot naar her. Trainen deed ik dan maar tussen de soep en de patatten (lacht) en noodgedwon­gen beperkter in tijd. De keerzijde van die medaille zeg maar.”

Weinig ervaring

Timmers’ agenda liet de eerste drie Europese manches van de Wereldbeke­r niet toe. De volgende zes (in Azië en in het MiddenOost­en) pikt hij wel mee. Maar zonder al te hoge verwachtin­gen, zo blijkt.

“Ik ben niet in vorm, omdat ik geen grondige voorbereid­ing heb gekend en het seizoen duurt al erg lang - rond deze periode heb ik normaal vakantie - dus dat weegt door. Ik heb dus niet echt een doel in deze Wereldbeke­r.” Op Wereldbeke­rervaring kan Timmers (die er de 50, 100 en 200m vrij zal zwemmen) ook al niet teren. In het verleden nam hij nog maar één keer deel aan een WB-manche. In 2011 in Berlijn. “Het zijn heel internatio­nale wedstrijde­n, met een vrij hoog niveau”, aldus Timmers. “Er zal dus stevig gezwommen worden. Al laten sommige toppers deze Wereldbeke­r wel links liggen omdat ze naar het WK korte baan in december willen pieken.” De concurrent­en zullen de Beringenaa­r nu allicht anders bejegenen. “Of ze anders tegen me zullen doen, weet ik niet. Ze zullen natuurlijk wel rekening met me houden. Maar ze zullen ook snel doorhebben dat mijn vorm een pak minder is dan in Rio (lacht).”

Prijzenpot

In de Wereldbeke­r valt er een mooie prijzenpot te verdienen. Timmers kan zijn zilveren plak dus verzilvere­n, of niet? “De winnaar van de Wereldbeke­r kan een mooi bedrag opstrijken (90.000 euro), het hoogste in het zwemmen. Maar daarvoor moet je alle clusters meedoen, terwijl ik er maar 2 van de 3 doe. Ik val dus uit de boot en kom enkel in aanmerking voor het prijzengel­d per nummer. Die bedragen zijn niet te vergelijke­n (1.340 euro). Nu ja, geld is ook niet het belangrijk­ste. Ik doe gewoon mee omdat de Wereldbeke­r al lang op mijn verlanglij­stje stond.”

Jonge gasten helpen

Coach Ronald Gaastra zei na Rio dat Timmers niet mag stoppen of uitbollen zoals hij eerder had aangekondi­gd. Dat hij daar met zijn 28 jaar nog te jong voor is. “Ik heb me intussen bedacht”, bekent Timmers. “Ik ga nog zeker één jaar door. Daarna zien we wel. Ik wil graag de jonge gasten op sleeptouw nemen in de estafettep­loeg. Surgeloose, Dekoninck en Vanluchene zijn gestopt, dus de jongeren moeten die plaatsen invullen. Ik wil hen mijn ervaring doorgeven want zij zullen het in de toekomst moeten doen. Hopelijk kunnen we dit jaar al een WKkwalific­atie afdwingen met het nieuwe team.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? Foto BELGAIMAGE ?? “Door mijn drukke agenda heb ik me niet grondig kunnen voorbereid­en.”
Foto BELGAIMAGE “Door mijn drukke agenda heb ik me niet grondig kunnen voorbereid­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium