Het Belang van Limburg

“Druk is héél erg groot”

Morgen start Ryder Cup met alweer een Belg: Thomas Pieters

- Xavier Champagne

Morgen gaat in het Amerikaans­e Minnesota de Ryder Cup van start, het belangrijk­ste golftornoo­i ter wereld waarin Team USA het opneemt tegen Team Europe. Voor de tweede keer mag een Belg deelnemen. In 2012 won Nicolas Colsaerts met Europa, nu is het de beurt aan Thomas Pieters. “Dit is een nieuw hoogtepunt in mijn carrière, hier droom ik al van sinds ik een jongetje was”, aldus Pieters. De Ryder Cup is niet alleen het allerbelan­grijkste golftornoo­i ter wereld, maar ook het derde meest bekeken sportevene­ment op deze aardbol. Alleen de Olympische Spelen en het WK voetbal lokken meer tv-kijkers. Vanaf morgen gaan de twaalf beste Amerikaans­e en Europese golfers op de Hazeltine National Golf Club in het Amerikaans­e Minnesota op zoek naar de allerhoogs­te eer. Vier jaar geleden eiste Nicolas Colsaerts een hoofdrolle­tje op in wat men toen het ‘Mirakel van Medinah’ noemde. De Europeanen vochten zich in 2012 vanuit een ogenschijn­lijk hopeloze positie naar een nieuwe, onverwacht­e zege. Wat in 2014 herhaald werd, Europa zorgde voor een schitteren­de hattrick, net als in 2002-2004-2006. Alleen in 2008 mochten de Amerikanen nog een keertje juichen.

YouTube

Een hypergemot­iveerd Team USA wil na al die Europese zeges opnieuw de Stars & Stripes in de golfnok hijsen. Het door Davis Love III geleide Amerikaans­e twaalftal bulkt dan ook van vertrouwen. “Het beste dozijn spelers dat ooit voor Team USA startte”, zette Davis Love en invloedrij­ke vice-captain Tiger Woods een hoge borst. Hun Europese opponent Darren Clarke keek nauwelijks op van al dat spierballe­ngerol. Beseffend dat Team Europe steeds uitstekend presteert als het vanuit een outsidersr­ol mag starten. Dus deed hij er nog een schepje bovenop: “De helft van mijn team zijn rookies. Die hebben geen greintje Ryder Cup-ervaring.”

Bij die nieuweling­en dus Thomas Pieters. De Belgische nummer één, aangeslote­n bij Millennium Golf in Paal-Beringen, versierde eind augustus één van de drie wildcards die captain Darren Clarke achter de hand hield. “Het was een droom die in vervulling ging”, glundert Thomas nog steeds na. “Weer een nieuw hoogtepunt in mijn carrière. Hier droomde ik al van sinds ik een jongetje was. Ik heb uren YouTube-filmpjes bekeken over de voorbije Ryder Cups. Ook uitvoerig met maat én ervaringsd­eskundige Nicolas Colsaerts gebabbeld. Die heeft me heel wat tips gegeven, maar relaxed werd ik daar niet van. ( lacht) Ik kan best wat druk aan, maar hier is die wel héél erg groot.”

Rookies

Het gaat inderdaad razendsnel voor de pas 24-jarige Pieters. Nauwelijks drie jaar geleden debuteerde hij als profession­al en stak in die korte tijdspanne drie European Tour-zeges op zak. Deze zomer greep hij in Rio maar net naast een olympische medaille. “Mijn grootste ontgoochel­ing tot nu toe”, sakkert Pieters. Maar de Ryder Cup kan die ontgoochel­ing doorspoele­n. “Het uiteindeli­jke doel is winnen. Niet alleen mijn wedstrijde­n, maar ook de Ryder Cup. We hebben er het team voor. Dat hang hecht aan mekaar. De zes routiniers doen er alles aan om de zes rookies te helpen. Met uiteraard teamcaptai­n Darren Clarke als draaischij­f. Je moet in de fourballs en zeker de foursomes de sterkste duo’s trachten samen te stellen. Peilen wie het best aan wie gekoppeld wordt. Aan wie ik het liefst gekoppeld wil worden? Ik pas me wel aan. Overigens als nieuwkomer heb je nog alles te leren. Je kan er nu al van op aan dat de singleweds­trijden op zondag resultaatb­epalend zullen zijn. Ik vraag me af tegen wie ik zal strijden. Die loting gebeurt blind. De beide captains lijsten hun twaalf spelers op, die worden dan naast mekaar gelegd om vervolgens te loten wie tegen wie uitkomt.”

Fans op het randje

De Ryder Cup staat bekend om zijn fanatieke supporters. De strikte etiketten zijn straks niet van tel. “Nicolas Colsaerts heeft me er al voor gewaarschu­wd. Ik zal proberen me daar niet aan te storen.”

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? FOTO AFP ?? Thomas Pieters oefende gisteren in Minnesota onder ruime belangstel­ling van het Amerikaans­e publiek.
FOTO AFP Thomas Pieters oefende gisteren in Minnesota onder ruime belangstel­ling van het Amerikaans­e publiek.
 ?? FOTO AFP ?? Als opwarmer voor het echte werk kruisten verschille­nde beroemdhed­en de drivers. Deze Alessandro Del Piero (ex-Juventus) nam het op tegen onder andere acteur Bill Murray, zwemlegend­e Michael Phelps en tennisster Martina Navrátilov­á.
FOTO AFP Als opwarmer voor het echte werk kruisten verschille­nde beroemdhed­en de drivers. Deze Alessandro Del Piero (ex-Juventus) nam het op tegen onder andere acteur Bill Murray, zwemlegend­e Michael Phelps en tennisster Martina Navrátilov­á.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium