Het Belang van Limburg

“Club mist patron zoal

Waarom Gent vorig seizoen schitterde en blauw-zwart faalt

- Frank Buyse

AA Gent vorig seizoen in de Champions League: een sensatie. Club Brugge na twee speeldagen: 0 punten, 0 goals, 7 tegengoals, bij de kneusjes van het kampioenen­bal. Wat is het verschil met de rivalen, zondag op bezoek in Jan Breydel? Analisten Snelders, Sonck en De Vlieger leggen de vinger op de wonde en vergelijke­n, CEO Vincent Mannaert verweert zich.

Is het puur een vormcrisis?

Eddy Snelders: “AA Gent steeg vorig seizoen een hele CL-campagne boven zichzelf uit en Club blijft onder zijn niveau.”

Wesley Sonck: “Club heeft vorig seizoen lang op de toppen van zijn tenen gespeeld. Nu zitten ze daar ver onder.”

Mannaert reageert: “We zijn niet op ons best, dat is waar. Een aantal spelers is nog zoekende. Weliswaar niet zoals een paar weken geleden, maar toch... Met de vorm van in de play-offs zetten we Europees andere prestaties neer, wees daar maar zeker van. Al vond ik het dinsdag al beter dan tegen Leicester. Bijna een uur lang stond er een stevige organisati­e, maar na die 2-0 gleden we helemaal weg.”

Heeft Club minder kwaliteit dan Gent vorig seizoen?

Snelders: “Gent had meer kwaliteit. En dan heb ik het over spelers als Kums, Depoître, Sels, zelfs Brecht Dejaegere. Vooral Kums is het grote verschil, elke ploeg heeft een speler nodig op het middenveld die de offensieve lijnen kan uittekenen. Die heeft Club niet. Vanaken zou dat moeten kunnen, maar het komt er niet echt uit. Dat Simons op zijn 40ste op het middenveld nog meespeelt, zegt veel over het gebrek aan alternatie­ven voor Preud’homme.” “Club heeft ook geen Depoître, heeft alleen met Izquierdo een speler die diepgang creëert. Want rechts is het wachten op Refaelov.” Sonck: “Izquerdo is voorin de enige Vincent Mannaert CEO Club Brugge speler met een actie, dat zeg ik al langer. Wat Kums betreft: het is de patron die Club mist, ja.”

De Vlieger: “Vanaken is nochtans zo’n type, kan ook het spel versnellen. Ik denk niet dat ze individuee­l onderligge­n, maar ze maken te veel individuel­e fouten. En geen fouten maken is ook een kwaliteit.”

Mannaert reageert: “We missen Engels en Refaelov die al bewezen hebben er op de topmomente­n te staan. Dat is te veel voor ons. Je zou nu wel kunnen zeggen dat we voor de Champions League nog versterkin­g hadden moeten inhalen, maar dezelfde mensen die bij het begin van het seizoen zeiden dat de kampioen al gekend was, spreken nu over een gebrek aan kwaliteit?”

Maakte de durf van Vanhaezebr­ouck niet het grote verschil?

Snelders: “Je zou kunnen zeggen dat de sterkte van Gent vooral in het offensieve systeem van Hein Vanhaezebr­ouck zat, maar je moet er wel de spelers voor hebben. Preud’homme is sowieso een coach die uitgaat van een stevige organisati­e achterin, maar heeft ook de spelers niet om het anders te doen.”

Sonck: “Elke coach heeft zijn aanpak. Achteraf is makkelijk praten. Het is wel duidelijk dat Gent altijd zijn zelfde systeem hanteerde en Michel zich vaker aanpast. Maar dat is geen verwijt.”

De Vlieger: “Je kan niet zomaar de filosofie van Gent overplante­n op Club. Vorig seizoen roteerde Preud’homme ook vaak en haalden ze wel successen.” Mannaert reageert: “We hebben toch ook kansen gecreëerd? Alleen ontbrak het aan efficiënti­e. Maar als je al moeilijk wint in de Belgische competitie en er nauwelijks in slaagt de nul te houden dan is het logisch dat je moet werken aan je defensieve organisati­e. Bovendien waren we in onze goeie momenten ook een ploeg die weinig weggaf. Wat Michel Preud’homme hier in drie jaar heeft neergezet – twee prijzen en kwartfinal­e Europa League – daarvoor wilde in mei iedereen bijdragen voor een standbeeld. De supporters gaan nu toch niet twijfelen?”

Hoe moet het nu verder?

Snelders: “Ze hebben in januari duidelijk een kwaliteits­injectie nodig.”

De Vlieger: “Nogmaals: in de vorm van eind vorig seizoen kregen we zowel tegen Leicester als tegen Kopenhagen echt andere matchen.”

Sonck: “Eerlijk, ik had na de loting ook veel meer verwacht. Ik vond zelfs dat Club net als Gent kon meedoen voor een tweede plaats.”

Mannaert reageert: “Je kan geen twee seizoenen vergelijke­n. De groepen ook niet, al heeft Gent het zo goed gedaan. Dat de druk zondag groot zal zijn? De druk op Club is altijd groot. Maar Club is wel nog steeds dezelfde ploeg die de laatste vier keer heeft gewonnen van Gent.”

Dit Club is wel nog steeds dezelfde ploeg die de laatste vier keer heeft gewonnen van Gent

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wesley en Claudemir sprongen in de luchthaven van Kopenhagen nog even binne gaat – gisteravon­d dus een lingeriese­tje.
FOTO PHOTO NEWS Wesley en Claudemir sprongen in de luchthaven van Kopenhagen nog even binne gaat – gisteravon­d dus een lingeriese­tje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium