Het Belang van Limburg

Dierenasie­l breidt uit met nieuw kattenpavi­ljoen

Investerin­g van 400.000 euro voor opvang van 1.250 katten per jaar

- Jozef Croughs

Ruim drie jaar werd in het Truiense dierenasie­l gebouwd, gewerkt en gespaard om de kattenpopu­latie onder te kunnen brengen in een nieuw gebouw. Kostprijs net geen 400.000 euro, waarvan 70.000 euro uit eigen middelen. Volgens voorzitter Philip Zurinckx geen overbodige luxe want jaarlijks worden er gemiddeld 1.250 katten opgevangen en nog eens ruim 1.000 zwerfkatte­n gesterilis­eerd. Het kattenpavi­ljoen van 220m2 kostte in totaal 400.000 euro. Gelukkig kon het dierenasie­l rekenen op steun van de provincie Limburg (247.500 euro) en de stad Sint-Truiden (82.500 euro). De rest van het geld verzamelde de vzw bij elkaar met verschille­nde acties en benefietna­middagen, georganise­erd door vrijwillig­ers. “Door de samenwerki­ng met de VDAB en vier technische scholen (Technicum Sint-Truiden, KTA 1 Diest, SOLV Sint-Truiden en KTA Sint-Truiden) kon ruim bespaard worden op de gepresteer­de arbeidsure­n bij de binneninri­chting”, zegt Zurinckx. “Bovendien hebben meerdere bedrijven laten zien dat ze een hart voor dieren hebben. Alleen door al die hulp hebben we dit project kunnen realiseren.”

Het is niet de bedoeling om nog meer katten op te vangen dan nu het geval is. Wel moet meer ruimte het leven aangenamer maken voor de dieren. “In het oude gebouw kampten we met flink wat plaatsgebr­ek”, gaat Zurinckx verder. “In het nieuwe kattencent­rum hebben we ook meer plaats om gevangen zwerfkatte­n die na hun sterilisat­ie tijdelijk revalidere­n, beter onder te brengen.” Door de katten te verhuizen naar hun nieuwbouw, komt er in het oude gebouw natuurlijk flink wat plaats vrij. “Daar gaan we gebruik van maken om een ontmoeting­sruimte in te richten, waar geinteress­eerden rustig kennis kunnen maken met het dier dat ze eventueel zouden willen adopteren. De overige vrijgekome­n plaats worden aangepast om honden op te vangen, zodat die ook meer ruimte krijgen”, besluit Zurinckx.

In het oude gebouw komt er nu plaats vrij voor een ontmoeting­sruimte, waar geïnteress­eerden rustig kennis kunnen maken met het dier dat ze willen adopteren

Philip ZURINCKX

organiseer­t het asiel een infomoment voor vrijwillig­ers. Zondag 25 september zwaaien om 14 uur de deuren open voor de openkijkda­g.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? In het Truiense dierenasie­l worden jaarlijks zo’n 1.250 katten opgevangen. Dat kan nu in een moderner gebouw gebeuren.
FOTO JOZEF CROUGHS In het Truiense dierenasie­l worden jaarlijks zo’n 1.250 katten opgevangen. Dat kan nu in een moderner gebouw gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium