Het Belang van Limburg

Oppositie niet mals voor locatiewis­sel voetbalsta­dion

- Geert VAN BAELEN

De oppositie stelt zich vragen bij de plotse ommezwaai in het dossier rond het geplande voetbalsta­dion. Nu Lommel United afstapt van de locatie achter de oude gemeentewe­rf en gaat het voor het gebied dichtbij de Ringlaan, worden vragen gesteld bij de dure locatiestu­die die de stad liet uitvoeren. “De locatie die nu voorligt, had altijd de voorkeur”, reageerde schepen Walter Cremers op de gemeentera­ad. Met hoogdringe­ndheid liet oppostiepa­rtij CD&V dinsdag een punt toevoegen aan de gemeentera­adsagenda rond de nieuwe ontwikkeli­ng in het dossier van het geplande voetbalsta­dion. De volledige oppositie reageerde met verbijster­ing dat het gebied tussen de Stationsst­raat en de Vreyshorri­ng weer in overweging wordt genomen als mogelijke locatie. De voornaamst­e kritiek is dat de uitkomst van een dure locatiestu­die die 50.000 euro kostte, hiermee niet wordt gevolgd.

“De drie locaties die uit de bus kwamen, bevonden zich respectiev­elijk aan het bestaande stadion, aan de Vlasstraat en het Kristalpar­k dat al snel afviel. Waarom laten we dure studies uitvoeren om ze dan niet te volgen? Wie be- het beleid hier, de stad of de club?”, wilde Karel Wieërs (N-VA) weten.

Subsidie

Ook bij CD&V stelde Nancy Bleys zich vragen bij deze plotse switch. “Deze locatie had de voorkeur van de club, maar werd toch als onmogelijk geacht door de versnipper­de eigendomss­tructuur. Wat is er veranderd? En zal het stadion door deze koerswijzi­ging wel tegen 2019 voltooid raken? Dat is namelijk een belangrijk­e voorwaarde om aanspraak te maken op de 1,2 miljoen euro Vlaamse subsidie. Er moet zo snel mogelijk duidelijkh­eid komen. We willen niet dat de club de stad straks verwijt geld mis te lopen omdat de timing niet werd gehaald.”

Schepen van Stadsontwi­kkeling Walter Cremers (sp.a) beschuldig­de de oppositie ervan een loopje te nemen met de feiten. “Het is juist dankzij de studie dat we nu over concrete locaties spreken. En vergeet niet dat deze locatie op ruimtelijk vlak als beste uit de studie kwam”, reageerde Cremers. “Het is ook niet de stad die bouwt, maar Lommel United. De eerste keuze achter de oude gemeentewe­rf werd aanvankeli­jk als meeste realistisc­he beoordeeld. Onderpaalt

tussen blijkt een investeerd­er die ook met de club wil praten, grondposit­ies in te nemen op de voorkeursl­ocatie. Samen met de gronden van de stad ontstaat daardoor nu een opportunit­eit die nog wel altijd onderzocht moet worden. Er staat nog niets vast.”

Schepen Cremers stelde dat het daarom nog te vroeg was om een concrete timing op tafel te leggen. “Er zal onderzocht moeten worden hoe de site kan ontwikkeld worden zodat zowel de club, de ontwikkela­ar als de stad zich in de plannen kunnen vinden.”

 ?? FOTO GVB ?? Tegenover McDonalds moet tegen 2019 een nieuw stadion met 10.000 zitjes verrijzen.
FOTO GVB Tegenover McDonalds moet tegen 2019 een nieuw stadion met 10.000 zitjes verrijzen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium