Het Belang van Limburg

Extra camerabewa­king in en rond politiekan­toor

Meeste Limburgse politiegeb­ouwen filmen klok rond

- Phillip PERGENS en Toon ROYACKERS

Het politiekan­toor van HeusdenZol­der krijgt op korte termijn extra camerabewa­king. Het gemeentebe­stuur gaf de goedkeurin­g voor een investerin­g van 13.000 euro om de bestaande cameracapa­citeit zowat te verdubbele­n. Daarmee spelen ze in de mijngemeen­te in op de verhoogde veiligheid­smaatregel­en naar aanleiding van de recente terreurdre­iging. Heel wat andere politiezon­es blijken hun kantoren al langer met bewakingsb­eelden in het oog te houden. “We hebben vandaag al camera's hangen, maar kiezen er nu voor om uit te breiden”, vertelt korpschef Geert Luypaert. “Het is de bedoeling dat we deze op korte termijn zullen installere­n in de omgeving van het politiegeb­ouw.”

Het is een opportunit­eit die ze bij de politiezon­e grijpen. “We hebben nog budget beschikbaa­r en gingen op zoek naar de mogelijkhe­den die we hadden om dit geld te investeren”, legt Luypaert uit. “Met de recente terreurdre­iging in het achterhoof­d is de beslissing genomen om voor meer camerabewa­king te gaan. Daarmee volgen we in feite de tendens die al in vele andere politiezon­es heeft plaatsgevo­nden”, aldus de politiebaa­s die er nog aan toevoegt dat er tot op de dag van vandaag geen effectieve dreiging is geweest. Een andere politiezon­e waar ze in de komende periode geld pompen in de camerabewa­king is MidLim. “Het gaat niet om extra camerabewa­king”, zegt Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Wel om een upgrade en vernieuwin­g van de bestaande camerabewa­king van het politiegeb­ouw. We hebben altijd al beelden gemaakt, maar de apparatuur is aan vernieuwin­g toe en tijdens het jongste politiecol­lege hebben we groen licht gegeven”, besluit Dries.

De klok rond

Zo goed als elk Limburgs politiekor­ps beschikt vandaag over camerabewa­king. Een van de nieuwste politiegeb­ouwen, in Bree, blijkt over alle laatste veiligheid­smaatregel­en te beschikken, maar ook elders is het veiligheid­saspect van een bureel zeer aanwezig. “Sinds we naar deze locatie verhuisden maken we de klok rond beelden. Het is een zeer nuttige investerin­g en het werkt nog steeds naar behoren”, zegt Guy Geert LUYPAERT,

Korpschef Duchateau van TongerenUi­tbreiden of vernieuwen is voor de meeste zones niet aan de orde. “Naar aanleiding van de omzendbrie­f van de regering over de terreurdre­iging en veiligheid van onze politie lieten we een inventaris­atie opstellen. Het was een vraag die gesteld werd vanuit de vakbonden en de evaluatie toont aan dat we voldoende maatregele­n nemen. De camera's aan onze kantoren hangen overigens al jaren”, zegt Lydia Peeters (CD&V), voorzitter van de politieraa­d Maasland.

In de zone Bilzen-Hoeselt-Riemst filmen ze alles van binnen- en buitenaf. “We zijn zeer goed uitgerust in ons hoofdgebou­w, maar overwegen wel om extra inspanning­en te leveren bij onze wijkkantor­en”, voegt korpschef Dirk Claes nog toe.

Met de recente terreurdre­iging in het achterhoof­d hebben we besloten om voor meer camerabewa­king te gaan. Daarmee volgen we de tendens die al in vele andere politiezon­es heeft plaatsgevo­nden

 ?? FOTO PPN ?? Camerabewa­king, zoals hier bij het nieuwe politiegeb­ouw van Bree, is helemaal ingeburger­d bij de Limburgse korpsen.
FOTO PPN Camerabewa­king, zoals hier bij het nieuwe politiegeb­ouw van Bree, is helemaal ingeburger­d bij de Limburgse korpsen.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium