Het Belang van Limburg

Maarten Cox duikt theater in met Nederlands­e liedjes uit de jaren ‘70

- Raymond DE CONDE

BOCHOLT - Maarten Cox, 28 weken in de Vlaamse top 50 met zijn single ‘Als Ze Me Kust’, gaat de theaters in met het liedjespro­gramma ‘Maarten zingt, lacht en bewondert’, een knipoog naar de klassieker van wijlen Ramses Shaffy.

“In 2017 zal het honderd jaar geleden zijn dat Wim Sonneveld geboren werd. Zijn werk heb ik dankzij mijn eerste lief leren kennen via videocasse­ttes en Spotify,” vertelt Maarten. “Ik wilde ook iets doen met liedjes van Toon Hermans en heb het repertoire uiteindeli­jk opengetrok­ken tot Nederlands­e liedjes uit de jaren ‘70, een periode die heel wat klassieker­s heeft opgeleverd. Er was zoveel keuze dat het een oefening ‘kill your darlings’ is geworden. Van Sonneveld lag een nummer als ‘Het Dorp’ voor de hand. Dat doen we dus niet, ik wilde niet gaan voor de clichés maar integendee­l de mensen verrassen. Ik heb nu gekozen voor ‘Josefien’, een vrolijk liedje met een leuke tekst. Sonneveld was een betere zanger dan Toon Hermans, die ik eerder waardeer om zijn lieflijke, pure, poëtische teksten. Van hem zing ik in ieder geval ‘Lieverd’, al is dat een recenter nummer, het past evengoed in het repertoire van de jaren ‘70. Rob de Nijs mag natuurlijk ook niet ontbreken. Van hem heb ik ‘Het werd zomer’ gekozen. Frans Halsema, die jongere mensen al helemaal niet meer kennen, was ook zo’n goede zanger. Van hem zing ik ‘Voor haar’. Nog een paar voorbeelde­n: ‘De vlieger’ van André Hazes, dat echt dateert van de jaren ‘70, en ‘Telkens weer’, het liedje van Willeke Alberti uit de film ‘Rooie Sien’. In mijn zoektocht naar geschikte nummers heb ik echt leuke ontdekking­en gedaan. In de jaren’70 werd er in Vlaanderen massaal naar Veronica - toen een piratenzen­der - geluisterd en er werd nog massaal naar de Nederlands­e tv gekeken. Die liedjes zitten daarom in het collectief geheugen.”

Strijkers

“Meestal treed ik op met een drummer en een pianist maar voor dit programma komen er nog een paar strijkers bij: een altviool en een cello. Mijn voorstelli­ng zaterdag in GC De Kroon in Bocholt is eigenlijk een tryout. De tournee volgt in het voorjaar van 2017.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Maarten Cox: “Veel pareltjes ontdekt tijdens mijn zoektocht.”
FOTO ISOPIX Maarten Cox: “Veel pareltjes ontdekt tijdens mijn zoektocht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium