Het Belang van Limburg

“Ik zocht een thema dat iedereen kon aanspreken”

Concertspe­ktakel The Journey in première met 144 kinderen

- Rudi SMEETS

HASSELT - Op zondag 2 oktober vindt in het cultuurcen­trum van Hasselt de première plaats van het concertspe­ktakel The Journey. De muziek werd gecomponee­rd door Stefan Meylaers. “In negentien tracks van een viertal minuten wordt het begrip ‘tijd’ op verschille­nde manieren belicht”, zegt de Neerpelten­aar.

Stefan Meylaers (45) bouwde de afgelopen jaren een internatio­nale reputatie op als componist, dirigent en pianist. Dat blijkt onder meer uit het feit dat hij in New York optrad in de concertzaa­l van de Verenigde Naties en de legendaris­che Carnegie Hall. De Braziliaan­se ex-president Lula gaf hem in 2007 de opdracht een suite te componeren om de wereld te sensibilis­eren voor het behoud van het Amazonewou­d.

Dat muziekstuk voerde hij twee keer uit in Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas in Brazilië. Daar trok hij opnieuw naartoe om video-opnames te maken van een rituele dans en de daarbij horende muziek van een indianenst­am, die aan de goden toestemmin­g vroeg om te jagen.

Kinderkoor

“Bovenop het beeld en het geluid van die opnames wordt livemuziek gespeeld”, verduideli­jkt Stefan Meylaers. “Die wordt gebracht door een 144-koppig kinderkoor, het strijkorke­st Frascati Chamber Orchestra en mezelf op piano. Voor de video- en audioclips werkte ik samen met de filmkunste­naars Tim Heirman en Leander Ferrari.”

“De combinatie van muziek en beeld zorgt voor een aparte beleving van het begrip ‘tijd’. Toen ik hieraan begon, zocht ik een thema dat iedereen kon aanspreken. Je wordt geboren en je sterft. De spanningsb­oog daartussen speelt zich af in de tijd. Dat is herkenbaar voor elke sterveling.”

In negentien tracks belichten we het begrip tijd op verschille­nde manieren, in een combinatie van muziek en beeld

Stefan Meylaers componist en muzikant

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Stefan Meylaers aan de toetsen.
FOTO LUC DAELEMANS Stefan Meylaers aan de toetsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium