Het Belang van Limburg

“J’en ai marre”

Van Overtveldt is kritiek beu

- Eric DONCKIER

Terwijl de nationale vakbondsbe­toging op zijn einde liep, werd in de Kamer hard gedebattee­rd over de begroting en de maatregele­n die de regering-Michel wil nemen om de doelstelli­ngen te halen. Eerst heette het dat de regering voor 2,4 miljard euro aan maatregele­n moest nemen. Daarna werd dat 4,2 miljard, liefst 1,8 miljard euro meer. Verklaring­en voor die 1,8 miljard extra zijn de lagere economisch­e groei als gevolg van de Brexit (900 miljoen euro), de tekorten in de sociale zekerheid (700 miljoen euro) en de inflatie, die deze maand wel voor het eerst sinds zeven maanden onder de 2 procent zakt. Daardoor wordt de spilindex sneller overschred­en dan verwacht (200 miljoen euro).

“J’en ai marre”

Men mag aannemen dat de regering nog eens een fijne kam door alle cijfers zal halen. Pas daarna weten we welke inspanning­en echt nodig zijn. Het wordt ongetwijfe­ld minder. Zo zou de regering toch met een hogere groeiverwa­chting kunnen werken omdat de Brexit nog verre van een feit is. Ze zou ook de buffer van 1 miljard euro kunnen laten vallen die minister Van Overtveldt wil aanleggen voor het geval de inkomsten weer eens lager en de uitgaven weer eens hoger uitvallen dan geraamd. De CD&V is alvast voor. De N-VA is tegen, omdat het altijd Johan Van Overtveldt is die de zwartepiet krijgt wanneer de cijfers inderdaad tegenvalle­n. Hoe dan ook, de te leveren inspanning zal fors zijn. Eric Van Rompuy (CD&V), de voorzitter van de commissie Financiën, raamt die op 3,5 miljard euro omdat het begrotings­tekort volgend jaar met 0,8 procent van het bbp structuree­l moet vermindere­n. Daar zijn veel maatregele­n voor nodig, mogelijk zelfs een tweede indexspron­g. De oppositie wilde gisteren van de premier weten of dit inderdaad het geval is. Maar Charles Michel (MR) liet niet in zijn kaarten kijken.

Voor het overige waren er heel veel verwijten over en weer. Vooral Johan Van Overtveldt werd voor de zoveelste keer geviseerd door Kristof Calvo (Groen). De minister reageerde op zijn website met een emotionele hartenkree­t: “J’en

ai marre. Ik heb er genoeg van. De cijfers kloppen inderdaad niet. Dat zeg ik al twee jaar. Het probleem is de methodiek om de inkomsten te ramen waardoor die altijd overschat worden. Dat moet veranderen.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? “De cijfers kloppen inderdaad niet. Dat zeg ik al twee jaar”, aldus Johan Van Overtveldt
FOTO PHN “De cijfers kloppen inderdaad niet. Dat zeg ik al twee jaar”, aldus Johan Van Overtveldt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium