Het Belang van Limburg

Lange aanloop

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Eric Donckier

Terwijl de nationale betoging van de drie vakbonden tegen het beleid van de regering-Michel op zijn laatste benen liep, begon in de Kamer een debat over het begrotings­beleid van diezelfde regering-Michel. Die moet in principe op zoek naar 4,2 miljard euro om de vooropgest­elde doelstelli­ngen te halen. Daar zijn heel veel maatregele­n voor nodig en dus wordt er volop gespeculee­rd over wat er zoal mogelijk is.

Eén van de pistes is een indexspron­g, maar dan beperkt tot de overheidsd­iensten en de uitkeringe­n (pensioenen en werklooshe­idsuitkeri­ngen). Mocht er zo’n indexspron­g komen, dan zou de regering ineens een fors bedrag kunnen besparen. Maar het is quasi uitgeslote­n dat die er komt. De CD&V is alvast tegen. Het zou ook het vakbondsve­rzet tegen het regeringsb­eleid, waarvoor van betoging tot betoging steeds minder mensen op straat komen, alleen maar nieuw leven inblazen en tot een nieuwe nationale 24 urenstakin­g - en wie weet zelfs nog meer - leiden. Iets wat onze zich langzaam herstellen­de economie kan missen als de pest.

Alle oppositiep­artijen wilden tijdens het debat in de Kamer van de premier weten wat hiervan aan is. Hij liet niet in zijn kaarten kijken en wilde ook niet debatteren op basis van speculatie­s in de pers. Uiteraard was dit perfect voorspelba­ar. Maar wat we vooral onthouden van het debat, is de heftigheid en de gepersonal­iseerde manier - met premier Charles Michel en minister van Financiën Johan Van Overtveldt als kop van Jut - waarop het gevoerd werd. Daar zijn twee verklaring­en voor. De eerste ligt in de tegenstell­ingen binnen de regering-Michel waardoor de oppositiep­artijen nog harder moeten roepen om gehoord te worden. De tweede verklaring is dat alle partijen, dus ook die van de meerderhei­d, eigenlijk al in verkiezing­smodus zijn.

Dat is een slechte evolutie. Een Vlaamse legislatuu­r duurt vijf jaar. De federale legislatuu­r duurde eerst vier jaar en is nu opgetrokke­n tot vijf jaar. De meeste partijen waren daarvoor. Omdat men de verkiezing­en voor de Kamer dan kon laten samenvalle­n met die voor het Vlaams en Europees Parlement en de kiezers derhalve minder vaak naar de stembus moesten. Maar ook en vooral omdat de verschille­nde regeringen dan langer maatregele­n zouden kunnen nemen zonder schrik te moeten hebben voor de nakende verkiezing­en. Helaas, wat stellen we vast? De periode waarin maatregele­n worden genomen is ongeveer even lang gebleven en de aanloop naar de volgende verkiezing­en is alleen maar langer geworden. Daar gaan we niet mee opschieten.

De verlenging van de legislatuu­r van vier naar vijf jaar heeft er alleen maar voor gezorgd dat de aanloop naar de volgende verkiezing­en nog langer is geworden

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium