Het Belang van Limburg

“Verbied reclame voor alcohol in sportclubs”

VAD roept federale en Europese ministers op tot actie

- Thomas JANSEN

HASSELT - De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsprobl­emen (VAD) heeft een dossier ingediend bij de Europese Commissie, waarin gepleit wordt voor een verbod op reclame voor alcohol in sportclubs. Het voorstel staat ook in het nationale alcoholpla­n, dat op 24 oktober door de federale regering wordt besproken.

Tijdens een avondje Champions League worden we om de oren geslagen met reclame voor Carlsberg, onze nationale competitie heet de Jupiler Pro League en KRC Genk had tot voor kort de Cristal Arena als thuisbasis. Sport en alcohol geen goede combinatie? Op financieel vlak alleszins wel.

Maar niet voor onze gezondheid, en daarom pleit de VAD voor een verbod op reclame voor alcohol in sportclubs. “In Frankrijk, nochtans ook een wijnland, is er al jaren de wet-Evin, die alcoholrec­lame streng reguleert”, zegt VAD-woordvoerd­er Marijs Geirnaert. “Zo is reclame op shirts en op billboards in Franse sportstadi­ons verboden, en dat had een enorme impact op het alcoholgeb­ruik daar. Maar we beseffen ook wel dat zo’n verbod erg moeilijk haalbaar zal zijn door de sterke lobby van alcoholpro­ducenten. ”

Alcoholvri­j bier

Ook KRC Genk heeft met Cristal Alken een biermerk als sponsor. Commerciee­l directeur Stephan Poelmans wil geen standpunt innemen over zo’n verbod, “omdat het thema veel breder is dan enkel KRC Genk”. “Maar voor elke club zou het een grote hap uit het budget betekenen”, aldus Poelmans. “Bij de lancering van de naam ‘Cristal Arena’ in 2007 kregen we ook een aantal negatieve reacties, maar voor de duidelijkh­eid:

Trudo DEJONGHE

Sportecono­om

het is niet daarom dat we onlangs de naam veranderde­n (naar Luminus Arena, red.). Tijdens Europese wedstrijde­n mogen we van de UEFA ook enkel alcoholvri­j bier tappen. Daar krijgen we heel veel negatieve reacties op van

onze supporters.”

Als we nu reclame voor alcohol verbieden, wat gaat dan het volgende zijn? Gokken? Fastfood?

Middenklas­se

Voor sportecono­om Trudo Dejonghe (KU Leuven) gaat zo’n reclamever­bod alvast te ver. “In de jaren 80 en 90 heeft de alcoholind­ustrie het Europese voetbal mee groot gemaakt”, aldus Dejonghe. “Als we nu reclame voor alcohol verbieden, wat gaat dan het volgende zijn? Gokken? Fastfood? Bovendien is het aandeel van biermerken sowieso al aan het minderen. Voetbal is een sport van de middenklas­se geworden, wat eerder sponsors uit bijvoorbee­ld de financiële sector aantrekt.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Voor Europese wedstrijde­n, zoals gisteren tegen Sassuolo, mag KRC Genk enkel alcoholvri­j bier tappen.
Foto JEFFREY GAENS Voor Europese wedstrijde­n, zoals gisteren tegen Sassuolo, mag KRC Genk enkel alcoholvri­j bier tappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium