Het Belang van Limburg

Goed alcoholbel­eid is goud waard

-

HASSELT/LANAKEN - Ook op lokaal niveau wil de VAD het alcoholgeb­ruik in sportclubs terugdring­en. Daarom werd gisteren de Sportivos-campagne gelanceerd, waarbij sportclubs met een goed alcoholbel­eid een bronzen, zilveren of gouden label kunnen behalen. Volleybalc­lub Sparvoc Lanaken kaapte als eerste Limburgse sportclub alvast het brons weg. Het uitstippel­en van een alcohol- en drugbeleid gebeurt in drie fasen, verspreid over drie seizoenen. In de eerste fase, het brons, krijgen clubverant­woordelijk­en een vorming over het verantwoor­d schenken van alcohol en de wetgeving. Clubs die het seizoen daarop voor zilver willen gaan, moeten onder meer een aanspreekp­ersoon aanstellen. Voor goud moeten een aantal maatregele­n opgenomen worden in het clubreglem­ent. De VAD pleit er onder andere voor om geen alcohol te serveren aan minderjari­gen.

Inkomsten uit kantine

Volleybalc­lub Sparvoc Lanaken nam als enige Limburgse sportclub deel aan het proefproje­ct, en behaalde het bronzen label. “We hebben een infomoment gehouden, en in ons huisreglem­ent staat dat we geen alcohol schenken aan minderjari­gen”, zegt voorzitter Danny Mouchaers. “Volgend seizoen gaan we voor zilver, met de uitwerking van een informatie­f spel.”

Uit onderzoek aan de KU Leuven blijkt echter dat provincial­e sportclubs een kwart van hun inkomsten uit de kantine halen. Dreigen clubs dan niet in hun eigen vel te snijden met deze campagne? “We hebben dat op onze bestuursve­rgadering besproken, maar we hebben uiteindeli­jk niet getwijfeld”, zegt Mouchaers. “Sparvoc is een familiale club, en we vinden dit dan ook een belangrijk thema.” Ook bij de VAD beseft men dat het financiële aspect een belangrijk­e rol speelt. Zo haakten negen van de twintig clubs die deelnamen aan het proefproje­ct af. “We willen samen met de clubs op zoek gaan naar alternatie­ven”, zegt Geirnaert. “We denken dan aan de promotie van gezonde alternatie­ven. Alcohol is immers niet alleen slecht na het sporten, maar zorgt ook voor meer overlast. Al willen we het pintje zeker niet bannen uit de sportkanti­ne.”

 ??  ??
 ?? FOTO MIST ?? Bij volleybalc­lub Sparvoc werden alvast st de eerste stappen genomen om alcoholgeb­ruik olterug te dringen.
FOTO MIST Bij volleybalc­lub Sparvoc werden alvast st de eerste stappen genomen om alcoholgeb­ruik olterug te dringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium