Het Belang van Limburg

XTreinTram­Bus

Leerlingen uit Lozen dubbel zo lang onderweg met lijnbus naar school in Bree “Dit gaat te ver”

- Hanne DE BELIE

Bijna drie kwartier zijn Marie (12), Sisse (14), Seppe (14) en hun vrienden onderweg, met de bus vanuit Lozen (Bocholt) naar school in Bree. Voor een stukje van nog geen 10 kilometer. “Vorige winter namen ze de belbus, die was er in 20 minuten”, zeggen mama’s Ann en Myriam, die een groep van meer dan twintig leerlingen vertegenwo­ordigen. “Maar de belbus mag niet meer voor onze kinderen rijden.”

BOCHOLT -

De groep tieners uit Lozen, die op verschille­nde scholen in Bree zitten, gaan meestal met de fiets naar school. Maar als het regent of koud is in de winter, nemen ze de bus. Tot vorig schooljaar reserveerd­en ze de belbus, die hen in 20 minuten tot op hun bestemming bracht. Maar die belbus rijdt nu plots niet meer. “Vorig jaar konden onze kinderen om 8 uur de belbus pakken. Dan waren ze om 8.20 uur op school”, vertelt Ann Vanspauwen, mama van Marie (12). “Toen ik deze zomer op de routeplann­er van De Lijn de route van Lozen naar Bree ingaf, kreeg ik diezelfde uren van de belbus door. Ik heb dus een busabonnem­ent besteld. Marie is tot nu toe met de fiets naar school gegaan, omdat het mooi weer was. Maar nu het slechte weer er aankomt hoorde ik van andere mama’s dat de belbus niet meer rijdt. Ik heb het nagevraagd en bij De Lijn zeggen ze: als er binnen de 45 minuten een lijnbus rijdt, dan moeten ze die nemen.”

“Die lijnbus vertrekt om 7.20 uur in Lozen”, zegt Myriam Driesen, mama van de tweeling Sisse (14) en Seppe (14). “In Bocholt moeten ze overstappe­n en 25 minuten wachten op de volgende bus. Ze zijn om 8 uur in Bree, terwijl de school om 8.25 uur begint. Voor een stukje van amper 10 kilometer moeten ze meer dan een uur op voorhand vertrekken. Ze zijn dubbel zo lang onderweg. Op die tijd zijn ze bijna te voet in Bree.”

Uithoekje

“Er zijn minstens 25 kinderen van Lozen die gebruik willen maken van de belbus”, zegt Driesen. “Lozen is een uithoekje, vandaar dat de belbus er was. Maar nu staat die belbus gewoon stil. Ik snap niet waarom hij dan niet kan rijden voor onze kinderen? Bij De Lijn zeggen ze dat hij niet meer rijdt voor scholieren, enkel voor 65-plussers en invaliden. Dat is toch absurd? We hebben onze schepen van Mobiliteit al gecontacte­erd, maar we krijgen geen antwoord van De Lijn. Daarom willen we een petitie starten. Zodat we op papier kunnen laten zien met hoeveel we zijn.”

“Enkele jaren geleden waren er regionaal problemen van overbezett­ing van de belbus, waardoor er vertraging­en waren. Toen zijn er afspraken gemaakt, om reizigers indien mogelijk door te verwijzen naar de reguliere lijnen. Maar in dit geval zijn de reizigers dubbel zo lang onderweg en moeten ze overstappe­n. Dit gaat te ver”, zegt Jan Vanseveren van TreinTramB­us, de bond van Trein-, Tram- en Busgebruik­ers. “Ze moeten veertig minuten

HASSELT -

vroeger vertrekken. Er is geen directe lijn en de belbus zit niet vol. Dan zie ik geen reden om hen door te verwijzen naar die reguliere lijn. In Limburg is er overigens geen probleem met overbezett­ing. Zij mogen ten onrechte geen gebruik meer maken van de belbus. Ik raad deze mensen aan om samen met de gemeente een oplossing te zoeken met De Lijn. Als de service even goed is, is er geen probleem met doorverwij­zen. Maar dat is hier duidelijk niet het geval.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Boven: Sandy (11), Jasper (12), Renzo (11), Nette (15), Jessie (13), Amber (14), Sep (13), Femke (16), Yanna (12), Jill (14), Jenthe (12), Femke (14), Robbe (12), Sisse (14), Sverre (12), Seppe (14). Onder: Ferre (11), Nika (10), Myrthe (16), Kaylie...
FOTO DICK DEMEY Boven: Sandy (11), Jasper (12), Renzo (11), Nette (15), Jessie (13), Amber (14), Sep (13), Femke (16), Yanna (12), Jill (14), Jenthe (12), Femke (14), Robbe (12), Sisse (14), Sverre (12), Seppe (14). Onder: Ferre (11), Nika (10), Myrthe (16), Kaylie...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium