Het Belang van Limburg

Dierenwelz­ijn veroordeel­d voor nalatighei­d in zaak-Yuki

Ouders verminkt meisje krijgen 10.000 euro morele schadeverg­oeding

- Roel DAMIAANS

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft het Vlaams Gewest veroordeel­d voor nalatighei­d in de zaak-Yuki. De ouders van het verminkte meisje krijgen een morele schadeverg­oeding van 10.000 euro. De rechter vond het niet kunnen dat de afdeling Dierenwelz­ijn de broodfokke­r uit Riemst - ondanks diens voorgeschi­edenis van illegale praktijken en dierenverw­aarlozing - jarenlang ongemoeid liet. Het Vlaams Gewest laat weten in beroep te gaan. Op 2 februari 2014 raakte Yuki Lahaye (11) voor het leven verminkt toen ze werd aangevalle­n door een roedel honden. Die brak uit bij broodfokke­r Mathieu M. uit de Riemstse deelgemeen­te Vroenhoven. De ouders van het slachtoffe­r dagvaardde­n niet alleen de broodfokke­r, maar ook burgemeest­er Mark Vos (CD&V) van Riemst en de Belgische Staat. Meer bepaald de afdeling Dierenwelz­ijn, die intussen werd overgeheve­ld naar Vlaams niveau onder de vleugels van minister Ben Weyts (N-VA). Vandaar dat het Vlaams Gewest nu voor de schadeverg­oeding moet opdraaien.

In het vonnis stelt de rechtbank van eerste aanleg van Brussel dat de overheid nalatig is geweest omdat er jarenlang geen inspecties waren bij de Vroenhoven­se fokker. De man had nochtans een lange voorgeschi­edenis bij de dienst Dierenwelz­ijn,dieresulte­erdeinmeer­derepv’s. Tussen2007­en2010werd­eninspecte­urs de deur geweigerd of uitgeschol­den. In 2008 bleek dat hij honden fokt zonder vergunning, geen enkele hond geregistre­erd was, en dat er sprake was van ernstige dierenverw­aarlozing. In die mate dat de honden in beslag werden genomen. In september 2009 volgt opnieuw een proces-verbaal omdat de man nog steeds zonder vergunning fokt. Twee weken later vraagt én krijgt Mathieu M. zijn voorlopige erkenning als hobbyfokke­r. Op 10 augustus 2010 wordt dat een definitiev­e vergunning voor een periode van tien jaar. Ondanks de voorgaande feiten krijgt de broodfokke­r vanaf dan geen enkele inspecteur meer over de vloer... tot het bijtincide­nt. De overheid had volgens de Brusselse rechtbank de hondenfokk­er gezien de voorgeschi­edenis minstens op jaarlijkse basis moeten inspectere­n, en die nalatighei­d wordt nu bestraft. De ouders van Yuki krijgen in eigen naam een provisione­le morele schadeverg­oeding van 5.000 euro, en hetzelfde bedrag nog eens als wettelijke vertegenwo­ordigers van hun dochter. “Wegaantege­ndezeuitsp­raakinbero­ep omdat er te weinig rekening is gehouden met onze argumenten”, zegt woordvoerd­er Brigitte Bormans van het Department Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE), dat ook de afdeling Dierenwelz­ijn juridisch ondersteun­t.

10.000 euro schadeverg­oeding

In beroep tegen burgemeest­er

Vader Ruud Lahaye reageert opgelucht. “Gezien het vonnis van de rechtbank in Tongeren in het voordeel van burgemeest­er Vos hadden we nooit gedacht dat we deze zaak tegen Dierenwelz­ijn konden winnen. Het gaat ons niet om het geld, want daarmee kan je de klok toch niet terugdraai­en. We willen gewoon dat iedereen op zijn verantwoor­delijkheid­wordtgewez­en.Met Yuki gaat het vandaag al beter. De lichamelij­ke wonden zijn genezen, maar de 111 littekens hebben haar wel voor het leven getekend.” Gisteren raakte ook bekend dat de ouders in beroep gaan in de zaak tegen burgemeest­er Mark Vos van Riemst. Die zaak wordt ingeleid voor het hof van beroep in Antwerpen op 26 oktober.

 ?? Foto HBVL ?? Slachtoffe­r Yuki Lahaye houdt 111 littekens over aan het incident.
Foto HBVL Slachtoffe­r Yuki Lahaye houdt 111 littekens over aan het incident.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium