Het Belang van Limburg

XDE HORRORLIJS­T

De federale regering moet in principe voor 4,2 miljard euro maatregele­n nemen om de begrotings­doelstelli­ngen voor dit en volgend jaar te halen. De mogelijke maatregele­n staan in een zogenaamde ‘horrorlijs­t’. Een overzicht.

-

Een tweede indexspron­g, eventueel beperkt tot de overheidsd­iensten en de sociale uitkeringe­n (pensioenen en werklooshe­idsuitkeri­ngen). Een indexspron­g voor werknemers in de privé is immers wel interessan­t voor de werkgevers maar niet voor de overheid, omdat die met een groot deel van de loonsverho­gingen gaat lopen via de personenbe­lasting.

Een indexspron­g ligt gevoelig. Een alternatie­f is een herziening van het indexering­smechanism­e en/of de indexkorf.

Een verhoging van het btw-tarief, van 21 naar 22%, en een schrapping in de lijst van de verlaagde btw-tarieven.

Verdere verhoging van de beurstaks. Maar het is niet uitgeslote­n dat de speculatie­taks verdwijnt omdat die niet opbrengt wat men verwachtte en vooral als gevolg heeft dat kleinere ondernemin­gen moeilijk aan geld voor expansie geraken via de beurs.

Een verminderi­ng van de fiscale vrijstelli­ng voor de eerste 1.800 euro aan intresten op spaarboekj­es naar 1.000 euro. Bovendien zou de belasting op alle intresten, ook op de eerste 1.000 euro, aan de bron geheven worden waarna men die via de belastinga­angifte kan recuperere­n. Febelfin is akkoord, maar vraagt in ruil dat het plafond voor pensioensp­aren van 980 naar 1.200 euro wordt opgetrokke­n.

Ook de vermogensb­elasting en vermogensw­instbelast­ing staan weer in de lijst.

Een verminderi­ng van de terugbetal­ingstariev­en voor medicijnen.

Beperking van de werklooshe­id in de tijd. XHogere taksen op tabak en alcohol, al brengen die wel steeds minder op.

Een verschuivi­ng van de finale doelstelli­ng van een begroting in evenwicht tegen eind 2018.

Snoeien in werkingsui­tgaven en sociale zekerheid.

De strijd tegen fiscale en sociale fraude opvoeren. (ed)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium