Het Belang van Limburg

37 procent meer rusthuisbe­dden in Limburg sinds 2009

- Liliana CASAGRANDE

Het aantal rusthuisbe­dden in Limburg is sinds 2009 met 37 procent gegroeid, de assistenti­ewoningen zelfs met 56 procent. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) gisteren gezegd bij de voorstelli­ng van Integro, de vzw die de fusie van acht woonzorgce­ntra regelt. Integro wordt met 850 bedden en 300 assistenti­ewoningen de grootste vzw voor ouderenzor­g in Limburg.

NEERPELT -

De woonzorgce­ntra van de zusters augustines­sen (Immaculata Overpelt, Sint-Jan Berchmans Hamont, Cecilia Alken en Home Elisabeth Sint-Truiden), Sint-Jozef Neerpelt, De Voorzienig­heid in Bocholt, De Olijfboom in Genk en het Park in Neeroetere­n, stappen in Integro. Het doel is een fusie, wat moet zorgen voor een efficiënte­re werking en minder kosten. “We bekijken bijvoorbee­ld of we met één centrale keuken kunnen werken”, zegt directeur Roel Eerlingen. Ook financiën en IT worden samen beheerd. Integro krijgt intussen al voorstelle­n van privébedri­jven, want voor projectont­wikkelaars is het interessan­t om flats te verkopen als daar zorg bij wordt aangeboden. “We zijn niet vies van commerciël­e partners, maar voor ons moeten die samenwerki­ngen wel een meerwaarde hebben. Wij zijn een vzw, wij moeten geen dividenden uitkeren. Het geld dat we overhouden, kunnen we investeren.”

607 bedden dit jaar

Jo Vandeurzen gaf gisteren een stand van zaken van de bouw van de rusthuizen. “In 2016 is er een ongezien aantal rusthuizen gebouwd”, zei hij. In Limburg staan er maar liefst 607 bedden op de planning. In 2017 zijn er dat 151, in 2018 150. In totaal zullen er 1.278 bedden zijn bijgekomen tussen 2015 en 2018.

Al zijn in de cijfers van dit jaar wel enkele rusthuizen opgenomen die nu al (bijna) open hadden moeten zijn, maar wel nog gebouwd moeten worden. Zo moet in Borgloon nog de eerste spade in de grond worden gestoken en ook in Lummen staan ze nog niet verder dan de grondwerke­n. Sommige organisati­es vragen erkenninge­n om een rusthuis te bouwen in een bepaalde periode en gaan er dan vanuit dat ze nog twee jaar uitstel krijgen. Maar om uitstel te krijgen moeten ze echt wel aantonen dat ze zelf niet schuldig zijn aan getreuzel. Het is trouwens de administra­tie die hierover beslist en niet de minister. Als die njet zegt, vervallen hun erkenninge­n.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Sint-Jozef in Neerpelt is een van de acht woonzorgce­ntra die in de vzw Integro stappen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Sint-Jozef in Neerpelt is een van de acht woonzorgce­ntra die in de vzw Integro stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium