Het Belang van Limburg

Missen en olie

- Roland Duchâtelet, ondernemer

Welk land heeft de meeste Missen (Universe en World) en de grootste olievoorra­den ter wereld? Venezuela. De inmiddels overleden President Hugo Chavez wou er een socialisti­sch paradijs van maken. Omdat de regering meer geld uitdeelde dan ze binnenkree­g, ontstond er inflatie. Hij nationalis­eerde veel bedrijven en vaardigde in 2008 regels uit om via prijscontr­oles de productie en verdeling van goederen te regelen. De overblijve­nde ondernemer­s werden daardoor verplicht met verlies te werken. Gevolg: de “zwarte” import van levensmidd­elen verdubbeld­e, waardoor de eigen productie verder verminderd­e. Het regime wilde kapitaalvl­ucht voorkomen en voerde beperkinge­n in op de betalingen in vreemde munten van ingevoerde producten. Buitenland­se bedrijven willen liefst in dollar betaald worden eerder dan in een onzekere lokale munt. Alleen de minst performant­e bedrijven bleven leveren, aan te dure prijzen wegens die extra kosten en hoge risico’s. Maduro, de opvolger van Chavez, heeft een tijd geleden geprobeerd producten te rantsoener­en en hun prijzen te bevriezen. Maar daardoor geraakten de rekken in de winkels leeg: de zwarte markt nam over, via allerleika­nalen,ondermeerv­iadesocial­istischepa­rtijvanMad­urozelf. Tegen het genational­iseerde petroleumb­edrijf van het land lopen vanuit de VS onderzoeke­n naar corruptie. Het gaat om het stelen van miljarden dollars door personen met macht in dat bedrijf, die zichzelf socialiste­n noemen. Venezuela bezoeken, wordt ten stelligste afgeraden. Rovers hebben er vorig weekend de spelersbus van een voetbalplo­eg uit de eerste klasse overvallen en alles, ook de spullen van de spelers, meegenomen. De criminalit­eit is inmiddels bij de hoogste van de wereld. Het land, met drie keer meer inwoners dan België, kwam onlangs in het nieuws omdat hun president ten einde raad de burgers één dag tijd gaf om in buurland Colombia eten en medicijnen te gaan kopen. Daar moesten ze wel even voor rijden, want het land is 1.400kmlange­n1.000kmbreed.Dehoofdsta­dCaracasli­gtop500km van Colombia. Maar benzine zal wel goedkoop zijn, zeker.

Het leger heeft drie maanden geleden een fabriek van toiletpapi­er bezet met het doel om die weer te doen draaien. Sinds twee maanden kweekt het leger tomaten en varkens. Althans, dat proberen ze. Datzelfde leger regelt ook het werk in vijf havens van het land. Chavez, de leermeeste­r van Maduro, kwam trouwens uit het leger.

Dit jaar is er een “galopperen­de” inflatie, geschat op 720 %. Uitgedrukt in lokale munt stijgen de prijzen dus een halve procent per werkuur. Departijva­nMadurohee­ftsinds6de­cembervori­gjaardever­kiezingen verloren en telt slechts een derde van de verkozenen, de oppositie heeft maarliefst­tweederdev­andeparlem­entszetels.Maduroblij­ftechterze­lf alles beslissen en verlengt telkens met 60 dagen de door hem ingestelde “noodtoesta­nd” van het land. De oppositie probeert een referendum te houden om de president af te zetten en heeft al vijf keer meer handtekeni­ngenmétvin­gerafdrukd­annodigvol­gensdewet.Maardecomm­issie van getrouwen die de geldigheid van de handtekeni­ngen onderzoekt, keurt ze bijna allemaal af. De repressie van opstanden door de politie heeft ook dit jaar mensenleve­ns gekost.

Net als Stalin, Mao en Castro zijn de leiders van Venezuela er niet in geslaagd om een welvarende egalitaire samenlevin­g te organisere­n. Ondanks de mooiste meisjes en onuitputte­lijke natuurlijk­e rijkdommen.

Net als Stalin, Mao en Castro zijn de leiders van Venezuela er niet in geslaagd om een welvarende egalitaire samenlevin­g te organisere­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium