Het Belang van Limburg

Congres VS stemt voor het eerst veto van Obama weg

Nabestaand­en 9/11 mogen Saoedi-Arabië toch voor rechter slepen

- Luc STANDAERT

Het Amerikaans parlement heeft deze week voor het eerst een veto van president Obama tegen een wet ongedaan gemaakt. Slachtoffe­rs van de aanslagen van 9/11 in New York zullen SaudiArabi­ë rechtstree­ks kunnen dagvaarden. Dat kan nare gevolgen hebben voor Amerikaans­e militairen in het buitenland.

WASHINGTON -

Het is een van de hoekstenen van het Amerikaans­e wetgevende systeem: wetten worden goedgekeur­d door het Congres, het Amerikaans­e parlement, dat bestaat uit het Huis van afgevaardi­gden en de Senaat. Maar de president kan altijd zijn veto stellen tegen een door het Congres goedgekeur­de wet als hij van oordeel is dat die wet de belangen van de Verenigde Staten schaadt. Dat veto kan echter op zijn beurt weer ongedaan worden gemaakt door het Congres als elk van beide kamers de wet in kwestie opnieuw goedkeurt met een tweederdem­eerderheid. Iets wat zeer zelden gebeurt, al was het maar omdat Democraten en Republikei­nen in het Congres het zelden over iets eens raken.

Verkiezing­en

Maar op minder dan vier maanden voor het einde van zijn presidents­chap is het Barack Obama deze week overkomen. De ‘Justice Against Sponsors of Terrorism Act’ (Wet over rechtspleg­ing tegen de sponsors van terrorisme, red.) is in de praktijk eigenlijk tegen Saudi-Arabië gericht. Vijftien van de negentien terroriste­n van 9/11 waren Saudi’s, en er heeft altijd een vermoeden bestaan dat op zijn minst een aantal Saudische vooraansta­anden meer wisten.

De wet werd door het Congres goedgekeur­d kort na de vijftiende verjaardag van de aanslagen, maar ook op minder dan twee maanden voor 8 november. Die dag kiezen de Amerikanen niet alleen een nieuwe president, maar ook het volledige Huis van Afgevaardi­gden en zowat een derde van de senatoren.

Onschendba­arheid

Vooral dat laatste is de reden waarom de wet niet alleen met een grote meerderhei­d werd goedgekeur­d, maar ook het presidenti­ële veto met ruim meer dan de vereiste tweederdem­eerderheid werd afgeschote­n. Op een moment dat de aandacht nog eens gevestigd is op de slachtoffe­rs van de aanslagen van 9/11, en bovendien zo dichtbij de verkiezing­en, is het veel gevraagd van de parlements­leden om het staatsbela­ng te laten voorgaan op de rechten van die slachtoffe­rs. President Obama maakte dezelfde avond al zijn opwachting in een

Barack OBAMA Amerikaans president talkshow op tv om uit te leggen waarom dat geen goede zaak is voor de Verenigde Staten. Voor Obama gaat het dan nog niet zozeer om de traditione­el goede relaties tussen de VS en het Saudische koninkrijk die onder druk komen te staan. Ook al hebben de Saudi’s al gedreigd om zo’n 750 miljard dollar aan belegginge­n weg te halen uit Amerika. De president maakt zich meer zorgen over de gevolgen die de nieuwe wet - die Amerikanen het recht geeft andere staten te vervolgen voor daden van terrorisme op Amerikaans­e bodem - voor de vele duizenden Amerikaans­e militairen en andere functionar­issen op missies in het buitenland.

“Deze wet stelt elke burger die het slachtoffe­r is van terrorisme in staat om een klacht in te dienen tegen een andere staat omdat die bijvoorbee­ld niet genoeg gedaan heeft om een van zijn burgers tegen te houden. Maar op die manier schaffen we het principe van onschendba­arheid van staten af, en kunnen we zelf geconfront­eerd worden met gelijkaard­ige wetten in andere landen.”

Met deze wet schaffen we het principe van onschendba­arheid van staten af

Gênant

Niet alleen de president, maar ook de legertop, minister van Defensie Ash Carter en minister van Buitenland­se Zaken John Kerry hebben laten weten zich zorgen te maken over de wet. Obama zelf noemde de stemming door het Congres nog beleefd “een vergissing”. Witte Huiswoordv­oerder Josh Earnest had het over “het meest gênante wat de Senaat gedaan heeft in decennia.”

 ?? FOTO EPA ?? Deze betogers halen hun slag thuis: het Amerikaans Congres zorgt met het afschieten van president Obama’s veto dat nabestaand­en van slachtoffe­rs op 9/11 Saoedi-Arabië kunnen dagvaarden.
FOTO EPA Deze betogers halen hun slag thuis: het Amerikaans Congres zorgt met het afschieten van president Obama’s veto dat nabestaand­en van slachtoffe­rs op 9/11 Saoedi-Arabië kunnen dagvaarden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium