Het Belang van Limburg

Ex-adviseur haalt Sarkozy over de hekel

-

Patrick Buisson (67), de adviseur die de presidenti­ële campagne van Nicolas Sarkozy in 2007 rechts bijstuurde, rekent af met zijn oude baas: “een handelaar in politieke aandelen.”

PARIJS -

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy (61) beleeft moeilijke dagen. In de peilingen voor de voorverkie­zing van een rechtse presidents­kandidaat bij Les Républicai­ns (LR) ligt hij flink achter op zijn rivaal Alain Juppé. Nieuwssite Mediapart komt daarnaast met nieuwe onthulling­en over de mogelijke illegale financieri­ng (à rato van 6,5 miljoen euro) van Sarkozy’s succesvoll­e presidenti­ële campagne in 2007 door de Libische leider Kadhafi - die Sarkozy een paar jaar later met geweld ten val bracht. Gisteren verscheen dan ook nog het boek ‘La cause du peuple’ van Patrick Buisson, de gewezen adviseur van Sarkozy die diezelfde campagne van 2007 fors naar rechts stuurde. Het boek is een afrekening: Buisson werd in 2014 door Sarkozy op straat gezet toen uitkwam dat hij hun gesprekken op band had opgenomen, zonder dat de ex-president het wist. Buisson (67) - die zijn politieke leven begon bij het extreemrec­htse blad Minute - citeert uitvoerig uit de tapes. Zo kun je lezen dat Sarkozy oudpreside­nt Chirac corrupt noemt en zijn toenmalige premier (en huidige rivaal) François Fillon een “pauvre type, un minable” (“een zielenpoot, een kluns”, red.). Volgens Buisson is Sarkozy een “trader in de politiek”, een opportunis­t zonder principes. Zo liet Sarkozy volgens Buisson tussen de eerste en tweede rondes van de presidents­verkiezing van 2007 de toenmalige chef van het Front National, Jean-Marie Le Pen, polsen met het oog op een ontmoeting. Sarkozy zag dat hij zijn PS-tegenstand­ster Ségolène Royal kon verslaan maar dat de stemmen van FNkiezers daarvoor noodzakeli­jk waren.

De onthulling­en van ‘verrader’ Buisson werden de voorbije dagen door Sarkozy al weggewuifd: “Dat interessee­rt me totaal niet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium