Het Belang van Limburg

“Mondige burger vaker onbeleefd”

Burgemeest­ers dienen vaker klacht in tegen eigen inwoners

- Mark Van LUYK

MAASMECHEL­EN - Er zijn geen onderzoeks­cijfers, maar de strafklach­t wegens laster en eerroof tegen een burger van de Maasmechel­se burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) is zeker niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. “Burgers verwarren steeds vaker mondigheid met onbeleefdh­eid”, zegt professor lokale politiek Herwig Reynaert van de Universite­it Gent. De kans dat er ook een veroordeli­ng van komt, is echter klein.

Volgens Terwingen hield de Maasmechel­aar in kwestie vaker tirades in het openbaar aan zijn adres en afgelopen dinsdag, tijdens een buurtverga­dering, werd de burgemeest­er een leugenaar genoemd. De politicus werd er zelfs emotioneel van. “Dat verbaast me niets”, zegt politicolo­og Johan Ackaert. “Ik heb destijds een onderzoek onder de burgemeest­ers gevoerd en toen al gaven die aan dat niet de oppositie, maar de burgers de grootste bron van weerstand vormen. Nieuwe burgemeest­ers schrikken van het hoge verwachtin­gspatroon. Burgers denken dat hun burgemeest­er een soort van superman is die alles oplost.”

“Er is dan ook een logische toename van het aantal zaken waarin de burgemeest­er de burger aanklaagt”, laat de Vereniging voor Steden en Gemeenten weten. “Facebook heeft zeker bijgedrage­n tot dat fenomeen.” “De burger wordt steeds mondiger, maar in bepaalde gevallen hebben we de grenzen van het fatsoen bereikt”, vindt Reynaert. “Er is een verschil tussen mondig zijn en onbeleefd worden. Ik vind het niet meer dan normaal dat burgemeest­ers zich juridisch proberen te verdedigen tegen de belediging­en en bagger die ze over zich heen krijgen.” “Natuurlijk moet een politicus openstaan voor kritiek en een brede rug hebben, maar er is toch een zekere grens bereikt. Als we nog kwaliteits­volle politici willen overhouden, moeten we hier tegen optreden. Anders wil geen enkele jongere nog in de politiek stappen.”

Johan ACKAERT,

politicolo­og

Seponering

Tussen 1 januari 2011 en 31 december 2013 zijn er op de correction­ele parketten 14.719 zaken van laster, eerroof of lasterlijk­e aangifte binnengeko­men. In vergelijki­ng met 2011 is dat cijfer gedaald met 5,57 procent. In Limburg daalde het aantal klachten bij de politie zelfs met 15 procent (van 558 klachten naar 473). Toch zorgen die klachten nog steeds voor erg veel werk bij het parket. “Bij een klacht wegens laster en eerroof moeten onze diensten een tegengeste­ld onderzoek voeren. Het gaat dus niet om een onderzoek naar wat die persoon zegt, maar of wat hij zegt kan bewezen worden of niet”, legt Katja Vandoren van de FOD Justitie uit. “Wordt iemand dief genoemd, dan moeten wij gaan onderzoeke­n of er inderdaad een vonnis is van diefstal of een bewijs van diefstal. U ziet hoe moeilijk het wordt als iemand een politicus corrupt of leugenaar noemt. Dat is de reden waarom bijna 80 procent van die klachten wordt geseponeer­d.”

Nieuwe burgemeest­ers schrikken van het hoge verwachtin­gspatroon. Burgers denken dat hun burgemeest­er een soort van superman is die alles oplost

 ?? FOTO BELGA ?? Maasmechel­s burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) dient klacht in tegen een burger omdat die hem een leugenaar noemde.
FOTO BELGA Maasmechel­s burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) dient klacht in tegen een burger omdat die hem een leugenaar noemde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium