Het Belang van Limburg

Luminus lanceert 100% groene Belgische energie

Twee scholen krijgen ‘smartflowe­r’ van 20.000 euro

- Dominiek CLAES

EDF Luminus, de tweede energiepro­ducent van het land, lanceert een nieuw tarief dat staat voor 100 procent groene en 100 procent Belgische energie. Luminus #BeGreen is een vast tarief dat zich qua prijs ongeveer in de middenmoot bevindt. Naar aanleiding van de lancering van het nieuwe groene tarief, schrijft EDF Luminus ook een wedstrijd uit, waarbij twee scholen een ‘smartflowe­r’ ter waarde van 20.000 euro kunnen winnen. EDF Luminus beschikt in ons land op dit moment over een geïnstalle­erd vermogen van 1.972 MW aan energie. Daarvan komt 17,2% of 338 MW uit hernieuwba­re energie: 271 MW van de 120 windmolens die de producent heeft draaien op het land en in de zee, en 67 MW uit hydro-installati­es op de Maas en de Samber. Vorig jaar investeerd­e de energiepro­ducent bijna 100 miljoen in extra windmolens op het land, en is zo de nummer één op dat vlak geworden. Ook dit jaar komen er nog 17 windmolens bij, onder meer nog twee in Beringen.“Wij hebben de ambitie om ons windmolenp­ark tegen 2020 te verdubbele­n”, zegt Henri Buenen, chief commercial officer (CCO) van EDF Luminus.

Ook in waterkrach­tcentrales is EDF Luminus de nummer één in ons land, met zes centrales op de Maas en één op de Samber. “Deze centrales worden voortduren­d gerenoveer­d”, geeft woordvoerd­er Nico De Bie van EDF Luminus aan.

Met al die groene energie achter de hand, lanceert EDF Luminus nu een nieuw tarief, dat ‘gegarandee­rd’ voor 100% uit Belgische en 100% groene energie bestaat. “We kunnen zo’n 200.000 gezinnen voorzien van helemaal groene stroom die afkomstig is van onze Belgische windmolens, zonnepanel­en of waterkrach­tcentrales”, zegt marketingd­irecteur Marleen Nijsten van EDF Luminus. De energiepro­ducent levert ook CO2-neutraal gas, maar moet daarvoor wel een omweg maken. De CO2-uitstoot wordt gecompense­erd via de aankoop van emissierec­hten, een financiële ondersteun­ing van projecten die de opwarming van de aarde bestrijden. De nieuwe formule #BeGreen krijgt een jaarlijks vast tarief mee, dat zich prijsgewij­s in de middenmoot positionee­rt, maar verder geen voorwaarde­n of beperkinge­n kent.

Smartflowe­r

Naar aanleiding van het nieuwe tarief schrijft EDF Luminus een wedstrijd voor scholen uit. De directie van de school moet wel haar fiat voor deelname geven. Via www.luminus.be/wedstrijd kunnen foto’s van een ontwerp of knutselwer­k van een bestaand of nog uit te voeren milieuproj­ect worden gepost. “Het project moet de school in elk geval groener maken”, zegt Marleen Nijsten. De origineels­te twee projecten worden beloond met een smartflowe­r. Dat is een zonnetrack­er (volgt de zon) van 18 m2 die zichzelf kan openplooie­n en weer dichtvouwe­n, en daardoor dubbel zoveel energie levert als een vaste installati­e. Het gebruikskl­are en alles-in-één fotovoltaï­sch systeem levert zo’n 4.00 kWh. “Je kan de smartflowe­r zo maar in het stopcontac­t steken, en na een uur is de installati­e helemaal klaar”, zegt Nijsten. “Ideaal ook voor evenemente­n.”

luminus.be/wedstrijd (van 1 oktober tot 15 november)

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De twee scholen met het meest originele groene project, kunnen rekenen op deze smartflowe­r.
FOTO SERGE MINTEN De twee scholen met het meest originele groene project, kunnen rekenen op deze smartflowe­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium