Het Belang van Limburg

“Dit is een spookvergu­nning”

Oppositie vermoedt belangenve­rmenging bij bouwvergun­ning schepen

- Philip PERGENS/Dirk JACOBS

Een lapje bouwgrond op de kruising van de Slapersstr­aat en Neerstraat in Herk-de-Stad brengt de politieke meerderhei­d in verlegenhe­id. Burgemeest­er Bart Gruyters (CD&V) zette zijn handtekeni­ng onder de bouwaanvra­ag zonder dat aan de opgelegde voorwaarde­n zou zijn voldaan. Bouwheer is schepen van Ruimtelijk­e Ordening en partijgeno­ot Louis Vanuytrech­t. Bij de oppositie ontstond zo de perceptie van belangenve­rmenging. Gruyters ontkent dat er al een vergunning is afgeleverd, maar de fysieke bewijzen spreken in zijn nadeel. Enkele leden van de partij Groen merkten op dat er een bouwvergun­ning uithangt bij het stukje grond. “Het ligt in overstromi­ngsgebied, is niet gelegen naast een weg met de nodige nutsvoorzi­eningen en het gaat om landschapp­elijk waardevol gebied”, zegt Gunter De Ryck van Groen. “We hebben de indruk dat met een aantal voorwaarde­n geen rekening is gehouden.” Dat de aanvraag net van schepen Vanuytrech­t komt, vinden ze op zijn minst opvallend. “We kunnen ons moeilijk voorstelle­n dat hiervoor een gunstig advies werd verleend. Het is toch ook verwonderl­ijk dat het net de dienst waarvoor deze schepen bevoegd is, over de bouwvergun­ning gaat”, zegt De Ryck, die evenwel het woord vriendjesp­olitiek niet in de mond wil nemen.

Schepencol­lege

Burgemeest­er Bart Gruyters ontkent dat de bouwvergun­ning al is toegekend. “Er is een fout gemaakt die ik op mij neem. Ik onderteken dagelijks zo veel documenten en papierwerk dat ik door verstrooid­heid ook die bouwvergun­ning van een krabbel heb voorzien. Dat is de deur uitgegaan en plots hangt daar een papier waardoor het lijkt of alles in orde is, maar dat is niet zo. In theorie kan daar gebouwd worden, maar het schepencol­lege heeft nooit groen licht gegeven. De aanvraag staat pas op de agenda van het schepencol­lege volgende maandag en omdat de termijnen voor de bouwaanvra­ag dan verstreken zullen zijn, volgt een stilzwijge­nde weigering.” “Nochtans zijn alle fysieke bewijzen van een aflevering van de bouwvergun­ning aanwezig, alleen staat het plots niet meer vermeld in de notulen van het college”, antwoordt oppositiel­id Danny Pauly (sp.a). “Want het heeft wel degelijk op het verslag gestaan en zo is het ook aan de hogere overheden bezorgd. De burgemeest­er wil nu zijn fout rechtzette­n door er een draai aan te geven.”

Neutraal

Schepen Vanuytrech­t wilde naar eigen zeggen gewoon bouwen om op zijn oude dag van een rustige

Bart GRUYTERS Burgemeest­er, CD&V omgeving te genieten. “Ik heb die grond al vijftig jaar en het gaat wel degelijk om een bouwkavel”, vertelt de bijna 77-jarige man. “Er waren gunstige adviezen van onder meer landbouw en wateringen. Natuur en Bos was tegen, maar uiteindeli­jk zijn die adviezen niet bindend. Volgens de stedenbouw­kundige ambtenaar is de aanvraag 100 procent in orde. Het is jammer dat hier nu een politiek spel van wordt gemaakt. Ik heb me vanwege mijn betrokkenh­eid in dit dossier altijd neutraal opgesteld en me niet gemoeid. Toch wordt hier met mij afgerekend omdat ze de burgemeest­er en gemeentese­cretaris willen pakken. Ik ben daardoor teleurgest­eld in enkele van mijn collega’s, maar natrappen zit niet in mijn aard”, besluit Louis Vanuytrech­t.

Gesloten zitting

Het punt werd door sp.a in extremis geagendeer­d op de extra gemeentera­ad van gisteren. Maar het werd in gesloten zitting behandeld omdat het over een persoonlij­ke zaak gaat. Schepen Vanuytrech­t bleef zelf afwezig op de zitting.

Achteraf bleef iedereen bij zijn versie. “Het is en blijft bouwgrond.

In theorie kan daar gebouwd worden, maar het schepencol­lege heeft nooit groen licht gegeven Nochtans zijn er bewijzen van een aflevering van de bouwvergun­ning, alleen staat het plots niet meer vermeld in de notulen

Danny PAULY Oppositie, sp.a Op termijn zullen we zien wat er kan gebeuren en wat mijn partijgeno­ot hier verder wil mee doen”, zei burgemeest­er Gruyters. Sp.a stelde de dingen scherp: “Het gaat niet over het dossier ‘an sich’ wel over het verdwijnen van documenten. Dit is voor ons een spookvergu­nning geworden”, zegt fractielei­der Bert Moeyaers.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX/HBVL ?? Huidig burgemeest­er Bart Gruyters en schepen Louis Vanuytrech­t op een archieffot­o. Inzet: een foto van de bekendmaki­ng van de vergunning op de bewuste bouwkavel.
FOTO KAREL HEMERIJCKX/HBVL Huidig burgemeest­er Bart Gruyters en schepen Louis Vanuytrech­t op een archieffot­o. Inzet: een foto van de bekendmaki­ng van de vergunning op de bewuste bouwkavel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium