Het Belang van Limburg

Man die fietssters verkrachtt­e wordt geïnternee­rd

- Geert HOUBEN

Een Somaliër (26) die in maart 2015 twee fietssters verkrachtt­e in Hasselt en Diepenbeek, wordt geïnternee­rd. Zijn 19-jarige kompaan uit Afghanista­n is veroordeel­d tot vijf jaar cel, waarvan 30 maanden met uitstel. De twee maakten zich ook nog schuldig aan drie brutale handtasdie­fstallen. Aan hun slachtoffe­rs moeten ze een schadeverg­oeding van ruim 20.000 euro betalen.

De Somalische dader had eerder het gerecht proberen te misleiden door te claimen nog maar 16 jaar oud te zijn om zo niet voor de correction­ele strafrecht­er te moeten verschijne­n. Een botonderzo­ek bracht echter aan het licht dat de dader wel degelijk meerderjar­ig is. Sinds 2011 verblijft hij in België en is een erkend vluchtelin­g. De hoofdverda­chte sloeg vorig jaar twee keer op nagenoeg identieke manier toe. Een eerste keer op zondag 8 maart. Een jonge vrouw van in de twintig fietste na een scoutsfuif rond vier uur alleen naar huis. Aan het station van Diepenbeek, in de Spoorstraa­t sleurden twee mannen haar van de fiets. Ze trokken haar een zak over het hoofd en misbruikte­n haar. Voor ze haar achterliet­en, stalen ze nog haar geld en bankkaart. Het slachtoffe­r was na de feiten in shock. Maar ze kon toch een vage omschrijvi­ng van de daders geven en had gehoord dat beide verkrachte­rs gebrekkig Nederlands spraken.

Vijf dagen later - op vrijdag 13 maart - werd een andere jonge fietsster van nog geen 18 jaar oud het slachtoffe­r van een gelijkaard­ige verkrachti­ng. Weer ging het om twee mannen. Op het fietspad langs de Kempische Steenweg in Hasselt trokken ze de minderjari­ge rond 21 uur van haar fiets en duwden een mes in haar nek. Het meisje moest voor hen oplopen, zo niet dreigden ze haar de keel over te snijden. In een bosje vergreep de Somaliër zich aan het meisje nadat hij haar sjaal rond haar hoofd gebonden had. Zijn kompaan beroofde het slachtoffe­r van haar smartphone en bankkaart. De daders stonken naar de drank, waren mogelijk onder invloed van drugs en lieten haar vervolgens in het bosje achter. Het meisje wist nadien in de buurt enkele toevallig passerende agenten aan te klampen. Een maand eerder hadden ze ook nog de handtas van een vrouw in Hasselt geroofd. Ze stopten op een bromfiets naast haar. De ene trok de tas weg, terwijl de andere zijn hand op de vrouw haar mond hield. Nog twee andere vrouwen raakten hun handtas en smartphone­s kwijt na een overval.

Geestessto­ornis

De speurders legden snel een link tussen de twee feiten en konden na doorgedrev­en onderzoek de daders in de boeien slaan. De jongemanne­n ontkenden eerst de feiten, maar onder meer DNA-onderzoek toonde hun schuld aan. Uit de vaststelli­ngen van een psychiater bleek dat de verkrachte­r van de twee meisjes in een staat van geestessto­ornis verkeert waardoor hij zijn daden niet kan controlere­n. “Een gevaar voor de maatschapp­ij,” aldus het vonnis, waardoor internerin­g zijn deel is. Zijn kompaan krijgt voor het merendeel de helft uitstel van straf. Een voorwaarde is wel dat hij zich door een psychiater laat begeleiden. Ook is hij voor vijf jaar uit de rechten ontzet. Samen draait het duo op voor de proceskost­en van bijna 8.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium