Het Belang van Limburg

“Limburg “United is financieel f gezond”

Licentiema­nager uit het voetbal werkt mee aan gezondere basketbalc­ompetitie

- Hans Jacobs en Patrick Ceulemans

In de EuroMillio­ns League, de nieuwe naam van de basketbalc­ompetitie, kunnen enkele clubs wel wat miljoenen gebruiken, zo blijkt. De basketbalp­rofliga wil, na het verdwijnen van Pepinster Wolves, de clubs beter begeleiden én roept daarvoor ook de hulp van de licentiema­nager in het voetbal in. “Een competitie die financieel gezond is en op sportief niveau blijft, dat is een moeilijke evenwichts­oefening.” Pepinster Wolves is de grote afwezige bij de start van het komende basketbals­eizoen. De voormalige eersteklas­ser kreeg een licentie, maar gooide nadien zelf de handdoek. Arthur Goethals, voorzitter van de basketbalp­rofliga: “Pepinster zei dat ze geen BTW-ofRSZ-schuldenha­dden,maarzeverg­aten wel te zeggen dat ze geen aangifte hadden gedaan. Tja, je kunt geen schulden hebben als je geen aangifte doet, maar achteraf krijg je dan wel boetes. Zulke gevallen kunnen niet meer, dat clubs niet de volledige waarheid zeggen. We zullen er korter opzitten.” Uitdejaarr­ekeningenv­andevoorbi­jejaren

(zie infografie­k) blijkt dat Pepinster niet het enige zorgenkind is, zo steeg bijvoorbee­ld de totale schuldenla­st van bijna 4,5 miljoen in 2014 naar bijna 7 miljoen euro in 2015. Dat wil niet zeggen dat de clubs op sterven na dood zijn. Als een mecenas bijpast, zoals bijvoorbee­ld ook in het voetbal geregeld gebeurt, is er in theorie weinig aan de hand, maar dan moet de club wel op de goodwill rekenen van diegenen die bijpassen.

Over de haag kijken

Wim Van de Keere, general manager van de profliga: “Wij willen vooral waken over de exploitati­ekosten van een club. Om de situatie aan te pakken, zijn we over de haag gaan kijken bij de licentieco­mmissie van de voetbalbon­d.” Zo zal Nils Van Brantegem, licentiema­nager in het voetbal, instappen in de licentieco­mmissie van het basketbal. Van de Keere: “Het voetbal heeft enkele jaren geleden het roer omgegooid, van een meer politieach­tige aanpak naar een begeleiden­de aanpak.” Goethals, die als voormalig topman van Delhaize het klappen van de zweep kent om een bedrijf te laten draaien: “Het is niet zinvol om enkel te kijken of clubs in hun financiële examen geslaagd zijn of niet, we moeten de clubs ook onderweg begeleiden naar hun examen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium