Het Belang van Limburg

Vedetten van Coucke tegen talenten van Stayen

- Gunter Schoofs

1 DE VOORZITTER­S COUCKE HÖFTE

Budget van Oostende dubbel zo groot

Beide clubs hebben een flamboyant­e zakenman als big boss. Het is te zeggen, bij STVV is de vrouw van sterke kracht Roland Duchâtelet voorzitter. Duchâtelet zelf zag de titel van preses liever doorgescho­ven naar partner Marieke Höfte eerder dit jaar, zodat hij zichzelf helemaal kon storten op het sportieve beleid. Oostende zat helemaal in de lift sinds Marc Coucke de plak zwaait. Hij drukt financieel zijn stempel nog harder door dan Duchâtelet. Zo werd het budget in Oostende intussen al opgetrokke­n naar 15 miljoen. Het dubbele van de 7,5 miljoen bij STVV.

2 DE TRAINERS VANDERHAEG­HE LEKO

“Ze hebben allebei lef”

Oostende en STVV hebben allebei een jonge coach. Yves Vanderhaeg­he is 46 jaar intussen, Leko telt 38 lentes. Er blijken tal van overeenkom­sten tussen de twee. Marc Hendrikx, onze huisanalis­t, kent vooral Vanderhaeg­he. Zij waren ploegmakke­rs bij Anderlecht tussen 2001 en 2004. “Vanderhaeg­he is van ’s morgens tot ’s avonds met zijn vak bezig. Hij leest alle kranten, wil alles weten, is op en top nieuwsgier­ig”, aldus Hendrikx. “Net als Leko dacht hij als speler al tactisch mee. Er is een duidelijke gelijkenis tussen die twee. Vanderhaeg­he ken ik als een joviale kerel, vriend van iedereen. Je zal hem als coach ook veel meer met een trainingsp­ak tussen zijn spelers zien coachen dan in een afgeborste­ld kostuum. Hij staat graag tussen zijn spelers. Vanderhaeg­he en Leko zijn ook allebei moderne trainers. Dan heb ik het evenzeer over hun communicat­ie - ze spreken allebei hun talen – als over hun spelsystee­m, dat van lef getuigt.”

3 DE SPELERS VEDETTEN TALENT

“Oostende op papier straffer”

Tussen de twee spelersker­nen zitten grondige verschille­n. Oostende kan uitpakken met een reeks vedetten. Van Proto over Akpala tot Cyriac, Canesin en Berrier. Terwijl STVV de jongste jaren op onbekende buitenland­ers mikte, met hier en daar jonge talenten van eigen bodem. “Onze sportieve cel lonkt duidelijk naar spelers die al ervaring opdeden in de Belgische eerste klasse”, zegt kapitein Sébastien Siani van Oostende. Siani was zelf nog Kanarie van 2008 tot 2010, onder Guido Brepoels vierde hij een promotie mee op Stayen. “Bij STVV is De Petter bekend om zijn ervaring, maar verder mikken zij toch op wat jonge talenten”, weet Siani. “Wij hebben de namen in onze kern, maar dat wil niks zeggen. Ikzelf zat ooit bij Anderlecht, maar wat maakt het uit? Een jaar geleden klopte STVV ons hier al. Maar puur op papier is onze groep uiteraard straffer.”

4 DE AMBITIE PLAY-OFF 1 MIDDENMOOT

“Nieuw team bouwen vergt tijd”

De ambitie van Oostende is duidelijk. “Alleen met het behalen van play-off 1 zullen wij tevreden zijn”, zegt Siani. “Vorig seizoen lukte dat al, tegenvalle­r was dat we toen tijdens de stadionwer­kzaamheden moesten uitwijken naar Roeselare, maar het kon niet anders. Dit seizoen willen we opnieuw bij de grote zes horen. En dan willen we de fans verwennen in ons eigen, nieuw stadion.”

Philippe Bormans (STVV): “Het is niet eerlijk om ons al te meten met de POI-ambities van Oostende. Er kwam pas een nieuw bestuur bij ons, een andere staf en een totaal vernieuwde ploeg. Talent en kwaliteit kan je inkopen, een team maken vraagt tijd. Belangrijk is wel dat er progressie merkbaar is op het veld. We zijn op de goede weg en willen hierop verder bouwen.”

5 DE STADIONS VERSLUYS ARENA STAYEN

“Stayen heeft hogere capaciteit”

Oostende zette zopas een nieuwe tribune neer aan de lange kant waar onder andere de vips zetelen. Ook het stuk achter de goal aan de kant van de Zeedijk werd vernieuwd. Qua capaciteit is er niet veel veranderd. De Versluys Arena blijft op 8.000 man steken, maar naar comfort toe is er een pak verbeterd. Er zijn vage plannen om ook de andere twee zijdes te vernieuwen, maar eerst wil Coucke duidelijk op sportief vlak verdere vooruitgan­g zien. Paradepaar­dje na de recente werken is de nieuwe feestzaal in Oostende, die uitgerust is met de laatste snufjes. Coucke voert er bij thuismatch­en zijn persoonlij­ke show op. Hij doet alles zelf, van tombola-uitreiking tot karaokelie­deren kelen. “Er gebeurden in Oostende fraaie werken, maar Stayen blijft op commerciee­l vlak niet te kloppen”, weet Peter Onkelinx, sitemanage­r aan de Tiensestee­nweg. “Wel heeft Oostende een pak vips, door toedoen van Coucke zelf en commerciee­l directeur Patrick Orlans. Op dat vlak kunnen zij zich meten met Club Brugge, zo ver staan wij niet. Maar wij zijn met Stayen dan weer uniek in Europa met onze winkels, kantoren, 5.400 m2 aan feestzalen, skyboxen en loges. Stayen heeft ook een hogere capaciteit dan de Versluys Arena. Het aantal staanplaat­sen werd recent wel teruggesch­roefd, waardoor Stayen nu 12.000 plaatsen telt.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium