Het Belang van Limburg

Cadeau gekregen en gegeven

Paars-wit laat zege ontglippen door blunder Roef en Nuytinck

- Jürgen Geril

Wat een domper. Tot in de 94ste minuut leek een stevig Anderlecht op weg naar een zege in SaintEtien­ne. Tielemans had een erg gevleide strafschop na licht handspel omgezet, want paarswit scoort dit seizoen penalty’s aan 100 procent. Maar in de blessureti­jd liep doelman Roef ondoordach­t tegen Nuytinck en werd het nog 1-1. Het leerproces van een jonge keeper? Misschien, maar wel maar 4 op 6 in plaats van 6 op 6 in Europa. Schoonheid zit aan de binnenkant. Al wil het cliché dat voetballer­s oppervlakk­ig zijn. Voor Nicolae Stanciu zit schoonheid alleszins aan de buitenkant. De buitenkant van zijn voet wel te verstaan. Heel veel van zijn passes geeft de Roemeen zo, want ook tegen Saint-Etienne probeerde hij altijd iets te forceren. Een risicopass, een kapbewegin­g, maar het leverde amper iets op wegens te onzuiver.

Stanciu op de flank

Dat Stanciu nog niet de echte patron van Anderlecht was, werd wel duidelijk toen paars-wit in de eerste helft een vrijetrap kreeg net buiten de rechthoek. De man van 10 miljoen smeekte bijna om die te mogen trappen, maar Tielemans en Hanni weerden hem af. De Algerijnse aanvoerder knalde het leer uiteindeli­jk in de muur. Nog een ander signaal. Na de pauze maakte trainer René Weiler een switch. Stanciu werd naar de linkerflan­k gehaald en Sofiane Hanni mocht op zijn favoriete nummer tien positie gaan spelen. Het rendeerde, want bij de eerste rush van de Noord-Afrikaan waaide diens voorzet tegen de hand van verdediger Leo Lacroix. Die maakte niet echt een beweging en een beetje tot ieders verbazing floot de scheidsrec­hter een strafschop. Ooit had paars-wit daar een zwaar trauma over, maar dat is dit seizoen helemaal voorbij. Youri Tielemans trapte de elfmeter feilloos binnen en gaf Anderlecht de voorsprong die het eigenlijk wel verdiende. Vier op vier wat penalty’s betreft deze jaargang.

De terugkeer van Tielemans was ook een zege. Tielemans is zo jong en heeft zo’n goed gestel dat hij sneller herstelt dan de rest. Hij zette gisteren de lijnen uit op het middenveld en pushte zijn ploeg voorwaarts.

In het erg sfeervolle stadion van Saint-Etienne was Anderlecht nooit helemaal onder de indruk. Spajic had het wel weer wat moeilijk als rechtsacht­er, maar werd op defensief vlak goed bijgestaan door Chipciu. Eerlijk waar, misschien moet die op termijn eens uitgetest worden als rechtsback en kan Spajic centraal in plaats van Nuytinck.

Les Verts hadden zich ook wel eventjes misrekend. Zoals zoveel ploegen lieten ze heel veel ruimte aan Kara Mbodj. Maar die gaf in de aanvangsfa­se zowat zijn eerste goeie lange bal van het seizoen. Hanni dook goed de ruimte in, maar zijn geplaatste kopbal strandde op de binnenkant van de paal.

Blessure Hanni

Wat wel nog verontrust­end was, was dat Sofiane Hanni in de tweede helft hinkend naar de kant werd gehaald. Toen stond het al 0-1, maar zijn blessure was niet zo’n goed nieuws met het oog op de topper tegen Standard. Ook Teodorzcyk die al meer dan 250 minuten niet scoorde werd gewisseld voor Harbaoui. Ook daar zal trainer Weiler keuzes moeten maken voor zondag in Luik, want de Tunesische spits was iets gevaarlijk­er.

Dat leken allemaal zorgen voor morgen, maar in de blessureti­jd kreeg Anderlecht toch nog een zware klap. Bij een lange bal kwam Roef onoordeelk­undig uit. Er volgde een communicat­iefout en botsing met Nuytinck en Nolan Roux trapte de 1-1 binnen. Het cadeautje van de ref, gaf het welopgevoe­de RSCA mooi terug.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? In de laatste minuut kreeg Anderlecht nog het deksel op de neus: 1-1.
Foto PHOTO NEWS In de laatste minuut kreeg Anderlecht nog het deksel op de neus: 1-1.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium