Het Belang van Limburg

AA Gent heeft aan één helft genoeg

- Michael Van Damme

AA Gent had aan één helft genoeg om te winnen van een tegenvalle­nd Konyaspor en met vier op zes op koers te blijven voor een Europese lente. Dat er nu niet moest worden gezwoegd tot de blessureti­jd was welgekomen met het oog op de topper in Brugge zondag, maar trainer Hein Vanhaezebr­ouck heeft er wel weer twee vraagteken­s bij: uitblinker Kenny Saief en Danijel Milicevic. “Hopelijk valt het mee, want anders wordt de spoeling almaar dunner”, aldus Vanhaezebr­ouck. Vanhaezebr­ouck moest tegen Konyaspor al improviser­en om de afwezighei­d van Simon, Matton, Foket, Dejaegere en Kujovic op te vangen. Halfweg de wedstrijd viel ook Milicevic uit. Saief kreeg een vrijere rol en vervulde die uitstekend, bekroond met de openingsgo­al. Dongala viel dan weer net als in Lier erg tegen als vervanger van Foket op de rechterfla­nk. Het is daarom bang afwachten hoe de hamstringb­lessure van Foket evolueert en of de schadegeva­llen van gisteren meevallen. Milicevic voelde na 35 minuten een klein pijnscheut­je in de hamstrings en werd bij de rust uit voorzorg aan de kant gehouden. Saief kreeg in de tweede helft een trap op de enkel, die op het eerste gezicht verstuikt leek.

Meer recuperati­e

Wel een opsteker met het oog op de topper zondag in Brugge is dat AA Gent aan één helft genoeg had om een tegenvalle­nd Konyaspor opzij te zetten. De Buffalo's moesten dit seizoen al enkele keren tot in de blessureti­jd zwoegen om de buit binnen te halen. Dat scenario was nu absoluut te vermijden. Club Brugge speelde immers dinsdag al en heeft in principe twee dagen meer recuperati­e. “Onze tegenstand­er ( Club Brugge dus, nvdr.) was al over de wedstrijd van zondag aan het spreken, terwijl wij de match tegen Konyaspor nog aan het voorbereid­en waren. Dat is het voordeel dat de ploeg in de Champions League heeft verdiend, maar daarom hoef je de daaropvolg­ende zondag nog geen topper te spelen”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Als je tegen een ploeg moet spelen die donderdag in de Europa League aan de slag is, heb je één of twee dagen meer recuperati­e. In sommige landen spelen ze op maandag competitie­matchen, maar in België niet. Of het een voordeel is dat we tegen Konyaspor al in de eerste helft 2-0 voor stonden? Dat maakt niet veel verschil uit. Onze manier van spelen vergt altijd veel energie. Ik was niet tevreden over onze tweede helft omdat we aanvallend afwezig waren en daardoor kwam er ook wat druk op onze verdedigin­g. Maar we hebben het al bij al goed opgelost. In de eerste helft was het werk al gedaan.”

Snel naar bed

Zelfs al was het dan niet gevraagd door de coach, we konden ons niet van de indruk ontdoen dat de Buffalo's in de tweede helft met minder drang voetbalden en het zelfs defensief wat lichter opnamen. Renato Neto stond al met geel en hield zich om die reden wat uit de duels. Dat ze er bij AA Gent alles aan doen om tegen zondag zo goed mogelijk gerecupere­erd te zijn, bleek ook na de match. De spelers gingen ijlings naar huis. “De coach heeft ons gevraagd om niet rond te blijven hangen zodat we zo snel mogelijk in bed liggen”, zei doelman Jacob Rinne.

De 1-0 begon overigens bij Rinne. Collectiev­er kun je een goal niet hebben. Rinne naar Van Der Bruggen, die een een-tweetje opzette met Neto en het veld overstak, Van Der Bruggen naar Asare, Asare naar Coulibaly, die doorkopte naar doelpunten­maker Saief. Twintig seconden zonder een Turks been ertussen. Iets voorbij het halfuur kopte Neto op aangeven van Milicevic de 2-0 tegen de netten. Die voorsprong kwam nooit in gevaar, ook niet toen AA Gent in de tweede helft achterover leunde.

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Neto zorgde er met de 2-0 voor dat Gent niet tot in de blessureti­jd moest zwoegen.
FOTO ISOSPORT Neto zorgde er met de 2-0 voor dat Gent niet tot in de blessureti­jd moest zwoegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium