Het Belang van Limburg

“VERDIENDEN EEN PUNT”

Standard blijft met lege handen achter

- Van onze verslaggev­er Bob Faesen in Amsterdam

Standard moest zich in Amsterdam in een wedstrijd met twee gezichten verzoenen met een 1-0-nederlaag tegen Ajax. De Amsterdamm­ers gaven de Rouches in de eerste 45 minuten voetballes, maar kregen na rust een heel ander en veel brutaler Ajax voor de kiezen. Een afstandssc­hot van Isaac Mbenza eindigde nog op de lat en dus heerste bij de Luikse club na afloop vooral de gedachte dat er meer in zat. De Rouches hadden vooraf gehoopt dat hun kleppers Trebel, Dossevi en Belfodil op het Europese podium zouden opstaan, maar het drietal zag zich voor rust overvleuge­ld worden door de pressingsm­achine die Ajax heet. Standard snakte in de eerste 45 minuten constant naar adem. “We gaven Ajax veel te veel ruimte en dat is iets wat je tegen zo’n ploeg net niet moet doen”, vond aanvoerder Adrien Trebel. “Zij legden het ritme op en wij kwamen altijd te laat.”

Het leverde een karrenvrac­ht aan kansen op. De Amsterdams­e vleugelspi­tsen Younes en Traoré snelden over Fai en Andrade heen alsof ze er niet stonden. En wat te denken van de amper 18-jarige Kasper Dolberg, die met splijtende looppasses het veel geprezen duo Scholz-Laifis openreet. Het was de Deense spits die er na zo’n prima loopactie voor het halfuur 1-0 van maakte. Standard was toen al een aantal keer goed weggekomen, maar bleef door de spilzucht van de thuisploeg de hele match in de running voor een punt.

Metamorfos­e

Daarboveno­p kwam er een heuse metamorfos­e na de rust. Dat resulteerd­e ook in doelkansen. Zeer goede zelfs. Zo ging Junior Edmilson even na het uur iets te gehaast om met een vrije schietkans. En dan was er zes minuten voor tijd opeens Isaac Mbenza met een prachtige plaatsbal, die op de lat eindigde. Toen in de slotsecond­en een verraderli­jke poging van Dompé door Ajax-doelman Onana nog uit de bovenhoek werd getikt, was het duidelijk dat de verdienste­lijke tweede helft van de Rouches er een zonder beloning werd. Trebel: “We hadden een punt kunnen pakken. Tegen Vigo verdienden we al meer. Na rust brachten we meer intensitei­t en dat werkte. Jammer dat die knal van Isaac tegen de paal eindigde. Hierdoor overheerst toch de frustratie. We kunnen wel tevreden zijn over de mentalitei­t die we hebben getoond. Het is zaak om dit vast te houden, zonder al te veel vooruit te lopen op de zaken. Zoals de coach zegt: we moeten het match per match bekijken.”

Niet ontgoochel­d

Ook Benito Raman vond dat de Rouches meer verdienden. “Op basis van de tweede helft mochten we aanspraak maken op een gelijkspel”, zei de 21-jarige spits. “Als het tegenzit, sta je in de eerste helft al met 3-0 achter. Of Ajax mij verrast heeft? Nee, je weet dat het een goede ploeg is. Ze hebben veel sterke voetballer­s die zich makkelijk uit de druk kunnen spelen.”

Volgens Raman mogen de Rouches zich optrekken aan hun sterke tweede helft. “Ik weet zeker dat als we dezelfde intensitei­t en mentalitei­t tegen Anderlecht we de drie punten thuishoude­n. Ik denk ook niet dat we al uitgeteld zijn in Europa. Celta heeft dan wel gewonnen van Panathinai­kos, maar er resten ons nog vier matchen. Vorig jaar begonnen we met Gent ook met een 1 op 9 in de Champions League. Uiteindeli­jk plaatsten we ons voor de achtste finale.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium