Het Belang van Limburg

“Niet naar Oostende om bus voor ons doel te parkeren”

-

Wat als voetbal wiskunde was? STVV zou zich de moeite van de verste trip van het jaar kunnen besparen. De Kanaries pakten buitenshui­s 0 op 12, Oostende pocht voor eigen publiek met een perfect rapport: 12 op 12. “Maar in voetbal is alles mogelijk en wij hadden op verplaatsi­ng al vijf punten verdiend”, weerlegt Ivan Leko.

De Truiense coach blijft een man met een positief verhaal. “Natuurlijk is Oostende favoriet”, weet de Kroaat. “Niet alleen op basis van de statistiek­en. Het is een ploeg voor play-off 1, die zelfs de top 3 mag ambiëren. Twee jaar na mekaar hebben ze zware inspanning­en gedaan op de transferma­rkt. Kijk alleen maar naar de spelers, die tegen ons op de bank of zelfs in de tribune zullen zitten. Maar daarom hoeven wij ons niet gewonnen te geven. Vorige week hadden we tot in de 94ste minuut een punt vast op bezoek bij de beste ploeg van het land.” Leko blijft trots op de prestatie in de Ghelamco Arena. “Waar AA Gent in andere thuismatch­en tot 20 à 25 doelpoging­en komt, waren dat er nu amper elf. Voor rust creëerden ze één kans, omdat wij de bal te makkelijk kwijtspeel­den. Wat me nog het meest trots maakte, was onze doelkans via Bamba in de 88ste minuut. Daar kwamen we nog met vier spelers in hun grote rechthoek, tegen twee verdediger­s. Het zegt alles over onze fysieke paraatheid en manier van voetballen.”

Status bij refs

STVV moest onder Ivan Leko een nieuwe identiteit krijgen. Dat proces is nog aan de gang maar loopt voorspoedi­g, volgens de trainer. “Dat kan alleen door vast te houden aan onze principes. Wij werken op de lange termijn. Daarom trekken we niet naar Oostende om er de bus voor ons doel te parkeren en ballen wild in de tribune te trappen. Wij geloven in onze kwaliteite­n en willen aan de bal op de juiste momenten op balbezit of verticaal spelen. Net zoals we na balverlies moeten aanvoelen wanneer we druk moeten zetten en wanneer we als blok moeten terugvalle­n.”

Ook op verplaatsi­ng lukt dat bij momenten al prima, beweert Leko. “Staar je niet blind op de naakte cijfers. We verloren vier keer buitenshui­s maar zowel op Standard, Moeskroen, KV Mechelen als AA Gent zat er meer in. Vier tot vijf punten hadden we al verdiend. We misten soms efficienti­e, soms een beetje geluk. En hadden niet altijd de refs mee. Ook op dat vlak moeten we nog groeien. Met twaalf nieuwe spelers, die de Jupiler League nog niet kenden, heb je nog niet de status om je bij de scheidsrec­hter te laten gelden.”

 ?? JEFFREY GAENS
FOTO ?? STVV-trainer Ivan Leko.
JEFFREY GAENS FOTO STVV-trainer Ivan Leko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium