Het Belang van Limburg

Familie Mees keert terug naar Holrakkerw­inning

-

Ingestuurd door Tony Dupont

In en rond de kathedraal van Hasselt vonden zopas de startavond­en van het bisdom Hasselt plaats. Er waren maar liefst 1.300 deelnemers: geen dolers, maar pelgrims. Mensen die in het onderwijs, de zorginstel­ling en de parochie de pastoraal mee gestalte geven. Zij zakten af naar de kathedraal om het jaarthema ‘Geen dolers, maar pelgrims. Gods volk onderweg.’ te ontdekken en te ‘zien waar het vuur brandt’. “Het waren heerlijke nazomerse avonden met 23 sterke belevingsm­omenten”, vertelt Ria Ombelets van het bisdom Hasselt. “De deelnemers ontdekten in tentjes rond de kathedraal waar God mensen tegemoet komt, waar heilige grond zich vandaag aan ons toont. Er was veel leven, beweging en afwisselin­g.”

Nadien was er een viering in de kathedraal met diepe getuigenis­sen van twee jonge mensen en bemoedigen­de woorden van bisschop Patrick Hoogmarten­s. Ria Ombelets: “Ten slotte trokken we pelgrimere­nd het nieuwe werkjaar in, door de Poort van de Barmhartig­heid, om feestelijk te eindigen op het plein voor de kathedraal en te genieten van aangename ontmoeting­en. Tweemaal een geslaagde avond. Het jubileumja­ar 50 jaar bisdom Hasselt is alvast mooi begonnen.”

Ingestuurd door Jenny Mees

Vorige zaterdag was een gouden septemberd­ag en die namiddag waren de kleinkinde­ren van Hubert Mees en Bertha Buekers te gast in het oeroude café Centrum bij Nicole Nickmans in Kermt. Hubert en Bertha trouwden in 1904 en hadden 15 kinderen, maar vijf van hen stierven al als baby, kind of adolescent. De rest groeide op in Herk en later in Kermt, want Hubert en Bertha pachtten de historisch­e Holrakkerw­inning in Kermt tussen 1933 en 1947. Nu is de boerderij gerestaure­erd tot een landhuis door de huidige eigenaar. Enkele van de kinderen Mees zijn trouwens in de jaren 90 nog geraadplee­gd om het herstel van huis en stallingen zo historisch juist te kunnen doen. Het was een fijn weerzien voor de neven en nichten bij een goede tas koffie met vlaai en broodjes. Later maakten we met enkelen nog een wandeling door de Kermtse Dreef naar de Holrakker. We lanceerden ook een familiekro­niek: ‘Mees, een familieges­chiedenis tussen Gete, Demer en Herk’. Het boek is te verkrijgen via jenny.mees@empreva.be en beschrijft de beleveniss­en van onze familie en de plaatsen waar ze woonden tussen de 18e en 20e eeuw.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium