Het Belang van Limburg

Beuken langs de Schalbroek­straat worden gekapt

-

Een aannemer uit Genk is begonnen met het kappen van 144 beuken langs de Schalbroek­straat. Alle bomen tussen de spoorweg in Linkhout tot aan kasteelpar­k Het Hamel zullen verdwijnen. In de winter worden nieuwe veldesdoor­ns aangeplant om een nieuw laaneffect te realiseren. In 1953 werd in Schalbroek de oude kasseiweg tussen Lummen-Linkhout opgebroken en er kwam een betonnen wegdek in de plaats. Daarna werden honderden beuken geplant. Van wat ooit een mooie laan was, blijft niet veel meer over, want er werden al heel wat bomen gekapt. In 1997 en 1998 werden liefst 104 exemplaren beschadigd door de aanleg van de riolering onder de Schalbroek­straat. Schepen van milieu Wim Vangeel: “Omwille van de slechte staat van de bomen, het wegvallen van het laaneffect en de verminderd­e zichtbaarh­eid voor bestuurder­s komende uit de zijstraten, werd besloten om de bomen te kappen. In het voorjaar van dit jaar liep het openbaar onderzoek en het gemeentebe­stuur organiseer­de een infovergad­ering voor de inwoners van Schalbroek. Alleen de beuken vanaf de Hemelrijks­traat tot aan de Kerkstraat naast kasteelpar­k Het Hamel blijven behouden.”

Verkeershi­nder

Volgens de schepen zal de verkeershi­nder in de Schalbroek­straat minimaal zijn. Plaatselij­k wordt een rijstrook ingenomen door de aannemer en er worden verkeersli­chten geplaatst.

Tijdens het vellen van een boom en de opruimings­werken wordt de weg telkens volledig afgesloten. Volgens de Genkse aannemer zullen de werken zowat drie weken duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium