Het Belang van Limburg

Neos brengt leerrijk bezoek aan koninklijk museum van Marlanwelz

-

Ingestuurd door Paul Buekers

Neos Herk-de-Stad heeft een bezoek gebracht aan het koninklijk museum van Marlanwelz in de provincie Henegouwen. Daarna werd bier geproefd in de brouwerij van Saint-Feuillien. Groep 1 koos eerst voor een wandeling in het prachtige arboretum rond het museum, gevolgd door een bezoek aan het museum. Groep 2 hield het rustig in het museum. Na wat uitleg over de geschieden­is van het domein vanaf het kasteel van Karel van Lotharinge­n tot de familieges­chiedenis van de schatrijke kunstverza­melaarsfam­ilie Waroqué, met Raoul als laatste en meest bepalende. Zo kwamen kunstwerke­n uit de klassieke oudheid (Grieks, Romeins, Egyptisch), maar ook kunstwerke­n uit Azië, Japan en andere oosterse beschaving­en, met de rond de wereld reizende Waroqué mee naar Mariemont.

In de namiddag trok de groep naar de brouwerij van Saint-Feuillien. De Nederlands­talige gids gaf een uitvoerige uitleg over het maken van het bier, de grondstoff­en, de achtereenv­olgende bewerkinge­n maar ook over de geschieden­is van de brouwerij. Het gezelschap kreeg er echt dorst van en de verschille­nde soorten bier werden dan ook met veel smaak getest. Nadat eind vorig jaar de finale van het Belgisch boulderkam­pioenschap werd georganise­erd in Crux Bouldergym (bovenste verdieping van sporthal Herkules) waren vorige zaterdag zowat alle Belgische topklimmer­s opnieuw aanwezig. Dit keer voor de eerste manche van het Belgisch kampioensc­hap boulderen.

Ingestuurd door Erik Evens

Er waren 60 deelnemers, onder wie 37 mannen en 23 vrouwen. Ze namen het tegen elkaar op door in de eerste ronde 12 speciaal gebouwde parcours in zo weinig mogelijk pogingen te ‘toppen’. Voor elke route kregen ze maximaal 5 pogingen.

De 6 beste klimmers namen het nadien dan nog op tegen elkaar in een finale waar ze 3 routes voorgescho­teld kregen met een maximale tijd van 4 minuten per route. In de finale krijgen de klimmers 2 minuten tijd om de route te bekijken. Tijdens de finale zitten ze in afzonderin­g te wachten op hun beurt. Ze mogen elkaar dan niet zien klimmen. De top-3 bij de heren: 1. Nicolas Collin, 2. Rob Denayer, 3. Lukas Geukens. Bij de dames: 1. Marie Colot, 2. Céline Cuypers, 3. Héloïse Doumont. De 2de manche vindt plaats in klimzaal Blok in Hoboken op 22 oktober.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium