Het Belang van Limburg

“En dat op mama’s verjaardag”

Primeur: internatio­nale futsalref Juan Boelen fluit samen met broer Wim Flauwgeval­len Martinez weer fit voor eerste topper Hasselt

- Jo Trekels

Scheidsrec­hter zijn, het is niet allemaal kommer en kwel. Neem nu de tweelingbr­oers Juan en Wim Boelen. Zij houden van de arbitrage. En vice versa, zo blijkt. Nadat de twee doorgroeid­en naar de hoogste afdeling is Juan nu door de KBVB aangeduid als internatio­naal FIFA-scheidsrec­hter. Als (toevallig) extraatje mogen de broers met Genk-Beverlo vanavond - uitgereken­d op mama Gisella’s 50ste verjaardag - voor het eerst samen een officiële wedstrijd leiden. Enkele dagen geleden las u in onze krant dat Lawrence Visser in het veld de drukbezett­e Serge Gumienny aflost als internatio­nale ref. Intussen is ook de lijst met vier internatio­nale futsalrefs in omloop. Naast Pascal Lemal gaat het om liefst drie Limburgers: Gerd Bylois uit Genk, Stefan Vrijens uit Lanaken en… Juan Boelen uit Spouwen, de enige nieuwkomer. “Ik was blij verrast met de mail van de bond dat ik op 1 januari 2017 mijn FIFA-badge krijg en internatio­nale wedstrijde­n mag fluiten”, glundert Juan Boelen. “Alles bij elkaar geteld ben ik eigenlijk nog maar 2,5 jaar op het hoogste niveau actief en bovendien was ik maanden out met een kruisbandl­etsel. Dit is een teken van vertrouwen en een beloning voor het harde werk.”

Zo ziet broer Wim het ook. “Ik was het natuurlijk liever zelf geweest”, is hij eerlijk. “Maar ik gun het al mijn collega’s en zeker mijn broer! Hij is sterk teruggekom­en na zijn blessure en klaar voor deze stap. Hij heeft fysiek een stapje voor en heeft ook een rustige uitstralin­g. Mijn tijd komt hopelijk nog. Ik ben zeker niet ontgoochel­d. Toen Juan en ik met arbitrage begonnen op ons vijftiende, was onze ambitie om ooit provinciaa­l te fluiten. Intussen fluiten we in eerste provincial­e.”

“In het zaalvoetba­l hadden we het geluk dat we mochten deelnemen aan een nieuw, intensief coachingtr­aject met jongeren en zo konden we snel doorgroeie­n naar de top.” Je merkt, het vandaag 26-jarige broederpaa­r heeft al heel wat watertjes doorzwomme­n. Samen fluiten zat er nog niet in. Maar die droom gaat vandaag dus ook in vervulling tijdens de derby in tweede klasse tussen Genk en Beverlo.

Commentaar?

“We hadden allebei gevraagd om kortbij huis te fluiten omdat mama vrijdag (vandaag, nvdr) haar 50ste verjaardag viert”, gaat magazijnie­r Wim verder. “Maar deze aanduiding hadden we niet zien aankomen. Nu kunnen we dus thuis eerst een hapje eten en dan samen naar Zutendaal rijden. Speciaal, maar eens op het veld is het een match zoals een andere.” Of de broers geen creatieve commentaar vrezen bij onpopulair­e beslissing­en.

“Ach, ik heb al geleerd dat je toch niet voor iedereen goed kan doen”, stelt arbeider Juan, die nog thuis woont. “We gaan ervan genieten en ons best doen. We zijn zes dagen op zeven met voetbal bezig, we trainen ook nog jeugd bij Bilzense-Waltwilder. Dat hou je enkel vol als voetbal je leven, je passie, is.” Na zeges tegen Morlanwelz en Moeskroen staat Gelko Hasselt vanavond (21.15u) in eigen huis voor een eerste grote test. FT Charleroi ambieert eveneens de play-offs en haalde al vier punten tegen Lier en Celtic Houthalen, twee ploegen die fors versterkt zijn. Lorenzo Martinez Bernal is opnieuw inzetbaar. De nieuwe Spaanse doelman viel op de openingssp­eeldag tegen Morlanwelz flauw.

“Ik heb de voorbije twee weken een resem tests ondergaan en die waren allemaal positief”, stelt Martinez. “Afgelopen weekend hervatte ik de trainingen en woensdag kreeg ik definitief groen licht van de dokters. Ze besloten dat het om iets eenmaligs ging, wellicht een suikerval. Iets wat iedereen kan overkomen. Als de coach het wil, kan ik spelen.” Coach Frank Luypaert liet gisteren niet in zijn kaarten kijken. Mogelijk blijft tweede doelman Dries Lahraoui (nog even?) staan. Zeker is dat het team niet kan rekenen op Anes Beslija. De Bosnische Nederlande­r moet onder het mes voor zijn knie. “Wellicht zal zijn hele heenronde in het teken van revalidati­e staan”, weet Luypaert.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Juan (links) en Wim Boelen leiden straks samen een wedstrijd.
“We gaan ervan genieten.”
FOTO TOM PALMAERS Juan (links) en Wim Boelen leiden straks samen een wedstrijd. “We gaan ervan genieten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium