Het Belang van Limburg

Vlaamse titelstrij­d JKA in Genk

-

Sporthal SportinGen­k in Genk fungeert zondag (vanaf 10.30u) als decor voor het Vlaams kampioensc­hap JKA karate. 117 deelnemers (vanaf kadetten) strijden om de titels. Ook Astrid Martens (foto, Asahi Karate Genk) mikt op het hoogste schavotje. “Bij de jeugd ben ik tweemaal Vlaams kampioen geweest, maar bij de seniores is het mij nog niet gelukt. Hopelijk komt daar zondag veranderin­g in.”

De 20-jarige Martens beoefent al dertien jaar het JKA-karate, een school binnen de karatestij­l Shotokan. Ze maakt ook deel uit van de nationale selectie. “Als klein kind ging ik meekijken naar de wedstrijde­n van mijn vader (huidig voorzitter JKA Limburg Philip Martens, nvdr) en zo ben ik er logischerw­ijze ingerold.”

JKA is de meest traditione­le karatevorm die er bestaat. Martens: “We proberen alle normen en waarden te behouden. Er wordt meer gehamerd op techniek in vergelijki­ng met gewone karate. Wij werken ook met een ander puntensyst­eem.” Voor de studente leerkracht kleuterond­erwijs wordt het zondag pas haar tweede tornooi van 2016. “Ik ben acht maanden out geweest met een schouderbl­essure. Gelukkig heb ik altijd kunnen doortraine­n. Ik sta toch zo een drie à vier keer per week op de mat.” Zondag komt Martens uit in zowel kata (schijngeve­cht) als kumite (sparren). “Mijn voorkeur gaat uit naar kata, omdat dat het meest technische is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium