Het Belang van Limburg

Motorrijde­r (41) verongeluk­t op circuit

-

Tijdens de internatio­nale testdag voor motoren is donderdagm­iddag een motard om het leven gekomen na een crash op het circuit van Zolder. De 41-jarige Gunther Schroven uit Mol viel in een bocht. Een Duitse motard die achter hem reed, kon de motorrijde­r niet meer ontwijken. De races werden meteen stil gelegd.

Het ongeval gebeurde al in de eerste linkse bocht, net na de tribunes. Gunther Schroven, een ervaren motorrijde­r, verloor in die bocht de controle over zijn voertuig en smakte tegen het asfalt. “Een Duitse motorrijde­r die net achter het het slachtoffe­r reed, kon de motard niet meer ontwijken”, vertelt Hans Van de Ven, eigenaar van de organisere­nde Motorsport­school in Heusden-Zolder. “Daardoor kwam het tot een harde botsing. Op het circuit stonden drie ambulances, verpleegku­ndigen en een spoedarts klaar. Zij waren binnen enkele minuten al ter plaatse. Maar het slachtoffe­r uit Mol was toen al overleden.” De vriendin en de moeder van de verongeluk­te motard waren donderdag op het circuit toen het tragische ongeval gebeurde. Zij werden meteen opgevangen door de medische staf en het team van de motorsport­school. Ook de Duitse motard die bij het ongeval betrokken was, verkeerde in shock. Hij had eveneens medische zorgen nodig. De politie van Heusden-Zolder ging ter plaatse voor de vaststelli­ngen. Het parket werd op de hoogte gebracht.

Veiligheid

In juni kwam op het circuit ook al eens een motorrijde­r om het leven bij een ongeval. Vorig jaar in de zomer stierven twee motards tijdens een race. “We organisere­n dit al 22 jaar, en we hebben vandaag zowat 23.000 actieve leden”, zegt Van de Ven. “We maken motorrijde­n mogelijk in de meest veilige omstandigh­eden. Telkens vragen we ons af hoe we ongevallen kunnen vermijden. Maar dat kan alleen door geen races meer te organisere­n. Doen we niets meer, dan vrees ik evenwel dat het aantal ongevallen op de openbare weg spectacula­ir zal toenemen. Daarom organisere­n we het liever hier, al zijn we natuurlijk ook bijzonder aangedaan door wat er gisteren gebeurd is. We hebben de activiteit­en meteen stil gelegd, en de andere deelnemers zijn naar huis gereden. Iedereen had meteen begrip en veel collega's waren aangeslage­n.”

Gunther Schroven laat een vriendin achter en was zelf de enige zoon. Vrienden, kennissen en zijn collega’s in de gevangenis van Turnhout zijn zwaar aangeslage­n door het nieuws van het tragische ongeval. “Gunther was gepassione­erd door de motorsport”, vertelt een kennis. “Motoren waren echt zijn leven. Hij praatte bijna over niets anders. Ook ging hij regelmatig racen op het circuit van Zolder. Het nieuws van het ongeval komt hard aan.” Op Gunthers Facebookpa­gina worden massaal rouw- en steunberic­hten geplaatst.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De eerste linkse bocht werd de onfortuinl­ijke Gunther Schroven (inzet) fataal.
FOTO TOON ROYACKERS De eerste linkse bocht werd de onfortuinl­ijke Gunther Schroven (inzet) fataal.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium