Het Belang van Limburg

Stad vergemakke­lijkt parkeren in centrum

Snelle koper kan auto gratis half uur kwijt

- Geert VAN BAELEN

De stad Lommel neemt, aansluiten­d op de herinricht­ing van de Kerkstraat, maatregele­n die parkeren in de stad aantrekkel­ijker moeten maken. Zo wordt het mogelijk een half uur gratis te parkeren in het centrum. De stad zal ook dynamische wegwijzers laten plaatsen om het verkeer vlot door de stadskern te leiden. Dynamische bewegwijze­ring en gratis kortparkee­rplaatsen, het zijn twee maatregele­n die het stadsbestu­ur neemt om het centrum aantrekkel­ijker te maken voor shoppers. “Aan de grote invalswege­n naar het centrum voorzien we digitale borden”, vertelt schepen voor openbare werken Geert Jansen (Open Vld) over dat eerste initiatief. “Langs onder andere de Koning Leopoldlaa­n, Norbert Neeckxlaan, de Gestelsedi­jk en de Stationsst­raat zullen die aangeven hoeveel parkeerpla­atsen er nog vrij zijn in de drie parkeerzon­es die we hebben afgebakend. Concreet gaat het om de omgeving rond de kerk, met daarin de Mudakkers en het Michiel Jansplein , het cultureel centrum en de parkings aan het Huis van de Stad. Statische borden geven verder de te volgen route aan. De elektronis­che borden moeten trouwens ook inzetbaar zijn om bestuurder­s te gidsen bij grote evenemente­n.”

Sensoren

De betaalde parkings blijven behouden, maar het betaalsyst­eem wordt wel herbekeken. “De betaalauto­maten worden vernieuwd zodat er niet enkel contant, maar ook met een bankkaart of andere toepassing­en betaald kan worden. De parkeertij­d verlengen zou dan ook vanaf een afstand kunnen via een app of een sms.” Wie voor een snelle boodschap in het centrum moet zijn, of moeilijk ter been is, zal gratis een half uur kunnen parkeren in de Kerkstraat en Einderpad. Dit zonder parkeersch­ijf te leggen of parkeeraut­omaten in het vernieuwde straatbeel­d. “In de plaats daarvan willen we 30 à 34 parkeerpla­atsen laten uitrusten met sensoren”, aldus de schepen. “De sensor in de grond detecteert wanneer er een auto wordt geparkeerd. Als het toegestane half uur wordt overschred­en, zal het netwerk automatisc­h een signaal sturen met een locatiebes­chrijving naar de stadswacht die op ronde is. Die kan vervolgens een controle uitvoeren en een boete uitschrijv­en.”

Omzeilen

Oppositier­aadslid Karel Wieërs (N-VA) maakte de bemerking dat door de wagen even te verplaatse­n naar een andere parkeerpla­ats de sensoren gemakkelij­k misleid kunnen worden. De schepen is er gerust in dat dit weinig zal voorkomen. “Het lijkt me ten eerste al onaangenaa­m om tijdens het winkelen om het half uur je wagen te verzetten. Die plaats is er niet altijd. En er is ook nog altijd het toezicht van de stadswacht­en.” In het budget werd voor de aanpassing­en alvast een totaalbedr­ag gereservee­rd van 350.000 euro in 2017. Bedoeling is dat de eerste ingrepen nog dit jaar kunnen gebeuren, aansluiten­d op de afwerking van de heringeric­hte Kerkstraat.

 ?? Foto GVB ?? Aan de pas heringeric­hte Kerkstraat komen een dertigtal kortparkee­rplaatsen.
Foto GVB Aan de pas heringeric­hte Kerkstraat komen een dertigtal kortparkee­rplaatsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium