Het Belang van Limburg

Politiehon­d en extra agenten bij fuiven

- Dirk JACBOS

Politie Limburg Regio Hoofdstad heeft vannacht een politiehon­d en extra manschappe­n ingezet bij een grote fuif in de Diepenbeek­se studentenb­uurt. Burgemeest­er Patrick Hermans (PUUR) en de politie willen zo voorkomen dat de sfeer tussen de buurt en de studenten totaal verziekt. De aangekondi­gde feestbegel­eiders zijn er nog niet. Zij starten hun opleiding pas binnen enkele weken en worden pas echt na Nieuwjaar aan het werk gezet. Donderdaga­vond vond ‘The battle of the sexes’ van studentenv­ereniging Carpe Diem plaats in de Fitlink. “We willen voorkomen dat deze fuif dezelfde problemen meebrengt als die van afgelopen week”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans. “Daarom heb ik aangedrong­en bij korpschef Philip Pirard om toch, zolang er geen feestbegel­eiders zijn, extra aandacht voor de campusbuur­t te hebben, zeker wanneer er grotere fuiven geagendeer­d staan.”

“Op zich verandert er niet zoveel”, geeft korpschef Pirard aan. “We sturen één extra ploeg naar Diepenbeek plus een team met een politiehon­d. Dat schrikt immers altijd af. Daarnaast hebben we aan de interventi­eploegen opdracht gegeven om, wanneer er zich elders in de zone geen calamiteit­en voordoen, richting Diepenbeek te rijden. We gaan er geen versterkte burcht van maken en ook geen oorlogsgeb­ied, verre van. Maar we willen de studenten duidelijk maken dat zij dezelfde rechten, maar ook plichten hebben als iedere andere burger.” De buurtbewon­ers klaagden dat de politie vorige week nogal ‘braafjes’ optrad. “We zullen als antwoord hierop inderdaad wat strenger optreden”, stelt Pirard. “Maar tegelijk moeten we ook beseffen dat dit het begin van het academieja­ar is. Nieuwkomer­s moeten zich nog settelen en traditione­el zakken ook heel veel bezoekers vanuit andere studentens­teden naar Diepenbeek af omdat ze weten dat hier altijd ambiance is. Wat ons betreft geen probleem zolang ze ook beseffen dat de buren ook recht hebben op nachtrust. Wie iets vernielt of lawaai maakt, die pakken we aan. Maar tegelijk zullen we er voor zorgen dat de sfeer nog altijd studentiko­os kan zijn. De kleine groep ambrasmake­rs moet er gewoon uit.”

Regen

Donderdag rond 23.40 uur was het nog erg rustig aan de Fitlink. “Als het regent, komen de studenten met de auto”, reageert buurtbewon­er Patrick Surinx. “Dan is het sowieso altijd rustiger.” Volgens Ferdy Wijckmans, senior van Carpe Diem, doet het verplichte sluitingsu­ur de zaak ook geen goed. “Vroeger gingen mensen meer gespreid naar huis. Nu moet iedereen om 3.00 uur ongeveer gelijktijd­ig naar huis. Dat geeft meer overlast.”

 ?? KOOLMIJNLA­AN te HEUSDEN ZOLDER ??
KOOLMIJNLA­AN te HEUSDEN ZOLDER
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Bij het ter perse gaan kwam de fuif pas goed op gang en had de politie nog geen werk.
FOTO SVEN DILLEN Bij het ter perse gaan kwam de fuif pas goed op gang en had de politie nog geen werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium