Het Belang van Limburg

Patiënte besmet drie medewerker­s van ziekenhuis met schurft

- Chris NELIS

Drie medewerker­s van het Sint Franciskus­ziekenhuis in HeusdenZol­der zijn door een patiënt besmet met de scabiës Norvegica, beter gekend als schurft. Daarnaast werden 90 mensen die in contact kwamen met de patiënt, preventief behandeld. Nog eens 25 medewerker­s en 18 bewoners van het rustoord Heilige Catharina in Zonhoven, waar de vrouw woont, kregen een behandelin­g. De hoogbejaar­de vrouw werd eerder deze week overgebrac­ht van het woonzorgce­ntrum Heilige Catharina in Zonhoven naar het Sint Franciscus­ziekenhuis in Heusden-Zolder. De vrouw was erg verzwakt en vertoonde uiterlijke tekenen van eczeem of huiduitsla­g. “Schurft is heel moeilijk te diagnostic­eren”, zegt Philip Rijkers, medisch directeur van het Sint Franciskus­ziekenhuis.

“De symptomen zijn gelijkaard­ig aan die van eczeem of een allergisch­e reactie. Uiteindeli­jk blijkt het om een uitgesprok­en vorm van schurft te gaan.” De diagnose dinsdag gesteld.

“Alle mensen die met haar in contact zijn geweest, werden geidentifi­ceerd en gecontacte­erd, zowel onze personeels­leden als haar kennissen en familieled­en. Die hebben allemaal een preventiev­e behandelin­g gekregen. Drie van onze medewerker­s zijn besmet geraakt. De ziekte is zeer gemakkelij­k te behandelen: insmeren met een zalf en die zo’n twaalf uren laten intrekken

werd volstaat. Best ook de kleding in een afgesloten ruimte behandelen met een product. Ook hebben het woonzorgce­ntrum in Zonhoven op de hoogte gebracht en gevraagd om gepaste maatregele­n te nemen.”

En ook daar werden meteen stappen ondernomen om verdere besmetting te voorkomen. “We hebben meteen alle medewerker­s van dat woonblok en alle bewoners van dat deel preventief behandeld”, zegt directeur Sebastien Dudal. “Het gaat om 25 medewerker­s en 18 bewoners.” De vrouw met wie de besmetting begon, is aan de beterhand.

Schurft wordt veroorzaak­t door de schurftmij­t. “Dat is een spinachtig diertje dat je niet met het blote oog kan zien”, gaat dokter Rijkers verder. “Het graaft zich in onder de opperhuid en legt daar zijn eitjes. De gangetjes kunnen anderhalve centimeter lang zijn en zijn zichtbaar op de huid.” Volgens Rijkers is er geen gevaar voor de volksgezon­dheid.

Drie van onze medewerker­s zijn besmet geraakt. De ziekte is makkelijk te behandelen: insmeren met een zalf en die zo’n twaalf uren laten intrekken

Philip RIJKERS Medisch directeur Sint-Franciskus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium