Het Belang van Limburg

De oorlog is nog niet voorbij

Veel interesse voor debatavond over Bevrijding­sdagen in Wellen

- Jan BEX

“In Wellen zweeg men als mummies als het over de oorlog ging. Of men fluisterde.” Met een citaat leidt eresenator Jeannine Leduc een info- en debatavond in over ‘De Bevrijding in Wellen’. “Na 72 jaar willen we nu eindelijk weten wat er precies gebeurd is. Waarom ging het er in Wellen zo bloedig aan toe?” Voor die vraag daagden woensdagav­ond ruim 200 mensen op in zaal De Meersche. Groot hing er een Belgische vlag op de achtergron­d. De oorlog in Wellen is nog niet helemaal voorbij. Waarom culmineert juist in het landelijke Wellen, een gemeente van toen 4.500 inwoners, die confrontat­ie tussen bezetter en verzet, tussen collaborat­ie en verzet, met afwisselen­de liquidatie­s en represaill­es, terreur en contraterr­eur? “Omdat”, althans volgens oudpolitic­a Jeannine Leduc (Open Vld), “Wellen de thuisbasis was van Gérard Romsée, gouwleider voor het VNV in Limburg, oorlogsgou­verneur van Limburg en vanaf 1941 secretaris-generaal Binnenland­se Zaken. na de Duitsers de machtigste man in België.” Wat Leduc niet zegt: ook de Wellense communist en partizaan Laurens (alias Justin, alias Max) De Vries (1914-2014) zal een bepalend element zijn in de Wellense oorlogscoc­ktail.

Bijna-burgeroorl­og

De jonge Wellense historicus Hans Linten opent met een beknopt exposé over de vooroorlog­se én oorlogscon­text om zo het Wellense politieke geweld te kaderen. “Al is het gebeuren in Wellen volgens mij niet uitzonderl­ijk te noemen. Zeker niet op Europees en zelfs niet op Belgisch niveau. Wel op Vlaams niveau”, zal hij achteraf relativere­n. Linten situeert die spiraal van Wellens oorlogsgew­eld en bijna burgeroorl­og liever binnen de grotere regio Tongeren. Maar de mensen in de zaal, velen al wat ouder, zijn gekomen

voor de Wellense verhalen.

Executies

Daarvoor moet amateurhis­toricus Maurice Thysen zorgen. Een dossiervre­ter, een onderzoeke­r, al verliest hij zich wel eens in details. Maar toch, de meest in het oog springende Wellense verhalen licht hij uiteindeli­jk feitelijk toe. Onder meer de executie van hoofdonder­wijzer Jozef Vanmuysen, zijn vader Louis en vroedvrouw Maria Briers-Neven door partizanen op 7 september 1944.

“Wellen is net bevrijd door Amerikaans­e verkenners en zit in feite nog in een soort niemandsla­nd. Jos Bouveroux baseert zich in het basiswerk ‘Terreur in oorlogstij­d - Het Limburgse drama’ op een rijkswacht­verslag en stelt dat het hoofdmotie­f voor de liquidatie anders dan gedacht is. Een van de partizanen had immers ook het ambt van hoofdonder­wijzer geambieerd. Waarbij die partizaan in kwestie Laurens ‘Max’ De Vries is. Bouveroux stelt dat de liquidatie niet zozeer te maken heeft met een grote politieke clash tussen fascisme en communisme of tussen Duitsgezin­dheid en vaderlands­liefde, maar met lokale belangen. Een stelling die ook militair historicus Luc De Vos zal overnemen.” “Uit een gemeentera­adsverslag van 13 september 1934 leer ik dan weer dat voor de job van hoofdonder­wijzer op de gemeenteli­jke school van Wellen er twee kandidaten waren: Jozef Vanmuysen en Frans Papy. De Vries was geen kandidaat voor het ambt. Hij liet Vanmuysen wel executeren omdat die, volgens hem, lokaal een cruciale rol speelde in de Kinderland­verschicku­ng: kinderen van

Jeanine LEDUC hier die naar Duitsland gestuurd werden om uiteindeli­jk te moeten vechten voor Duitsland.”

Oorlogsbur­gemeester

Een feit dat nog tot de verbeeldin­g spreekt, is nog altijd onopgeheld­erd: de moord op de Wellense oorlogsbur­gemeester Jozef Neven, volgens sommige bronnen “een marionet van Romsée”. Die werd op 20 oktober 1944, ruim een maand na de Bevrijding, en na een dronkemans­bijeenkoms­t in een nabije garage, uit zijn huis gehaald en vlakbij doodgescho­ten door de partizanen met codenamen Kaïn en Cesar. Wie Kaïn en Cesar waren kon/wilde Thysen niet zeggen.

“Families willen nog altijd weten wie de daders zijn”, concludeer­t Jeannine Leduc achteraf. “Het leeft nog in Wellen. Maar wij hebben enkel de rijkswacht­verslagen. Die waren in die tijd zeker niet altijd correct, zoals onder meer aangetoond is. We gaan nu proberen heel dat kluwen in Wellen samen te vatten en in boekvorm uit te geven.”

Families willen nog altijd weten wie de daders zijn van de moord op Jozef Neven

 ?? JEFFREY GAENS
FOTO ?? Max De Vries
JEFFREY GAENS FOTO Max De Vries
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? oorlogsbur­gemeester De moord op de Wellense sommige Jozef Neven, volgens Gérard Romsée bronnen een marionet van (foto), is nog altijd onopgeheld­erd.
FOTO HBVL oorlogsbur­gemeester De moord op de Wellense sommige Jozef Neven, volgens Gérard Romsée bronnen een marionet van (foto), is nog altijd onopgeheld­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium