Het Belang van Limburg

“De lat ligt heel hoog voor ons”

Bazart lanceert debuutalbu­m ‘Echo’ na de zomer van de hype

- Jan RUYSBERGH

De zomer van 2016 was de zomer van Bazart. Alles wat het Gents-Antwerpse trio aanraakt, lijkt in goud te veranderen. Nu is er hun debuutalbu­m ‘Echo’. “Het nadeel van een hype te zijn, is dat velen je ineens met vooroordel­en bekijken”, zegt frontman Mathieu Terryn. “Het is nu aan ons om te bewijzen dat we meer zijn dan een hype.” Gezonde jongens, die van Bazart. Het kommetje M&M’s op de tafel blijft onaangeroe­rd tijdens ons interview, de tros druiven daarentege­n is snel leeggeplun­derd. “Als we iets te vieren hebben houden we het eigenlijk ook eerder sober”, zeggen Mathieu Terryn, Oliver Symons en Simon Nuytten lachend. “Een pintje drinken, eens goed dansen, maar niet te hevig allemaal, want de volgende dag is het weer werken geblazen. We zijn heel plichtsbew­ust. We weten al te goed hoe vergankeli­jk succes is.” Het ijzer smeden als het heet is, daar is Bazart - met de Houthalens­e bassist Daan Schepers in de live-bezetting - volop mee bezig. De groep ontstond bijna vier jaar geleden, maar groeide deze zomer uit tot een hype dankzij de single ‘Goud’. Nu is er eindelijk het debuutalbu­m. “Het is een soort van samenraaps­el van de voorbije jaren, dus in dat opzicht zijn we wel blij dat we die nummers eindelijk in een versie naar buiten kunnen brengen waar wij honderd procent achter staan”, zegt Mathieu. “Je maakt maar één keer je debuutalbu­m, dus het is spannend. Wij zijn er in elk geval trots op. We zijn benieuwd naar wat er gaat komen.”

Kater door Rode Duivels

De groep trok in juni naar ZuidFrankr­ijk om nog zeven nieuwe nummers op te nemen. “Maar daar moeten de mensen zich zeker niets romantisch of een zotte studio bij voorstelle­n”, zeggen de drie lachend. “We wilden vooral goed kunnen doorwerken en daarom leek het ons goed om twee weken afgezonder­d te zitten in the middle of nowhere. We hadden zelfs geen wifi. Er was in de buurt niets te doen, we werden dus niet afgeleid. Onze enige ontspannin­g was het EK Voetbal. We hadden ons schema zelfs aangepast aan de matchen die de Belgen moesten spelen. Dan stond er een voetballet­je bij getekend. En ja, als de Rode Duivels goed gespeeld hadden, hadden we de volgende dag een kater. Dat is misschien hier en daar wel te horen op de plaat.” (lachen)

Terwijl de drie vrienden in Frankrijk aan hun debuutplaa­t werkten, werd de hype in Vlaanderen met de dag groter. Zopas verkocht Bazart de Lotto Arena in één dag uit. “Ongeloofli­jk hé, er komt zeker ook een tweede show”, zegt Mathieu. “Ik denk dat we pas echt gaan beseffen wat er allemaal gebeurt als het allemaal een beetje is gaan liggen. Nu is het: ‘Het kan

Mathieu Terryn van Bazart precies niet op’. Het ene volgt het andere zo snel op dat het amper bij te houden is. Wij kunnen niet anders dan blij zijn en keihard genieten van het moment. We zijn er ons heel erg van bewust dat het opeens gedaan kan zijn. Het is aan ons om te bewijzen dat wij meer zijn dan een hype, maar daar zijn we eigenlijk wel gerust op. Het enige nadeel van een hype te zijn, is dat je door sommigen ineens niet meer op dezelfde manier beoordeeld wordt, de lat ligt meteen heel hoog voor ons.”

Groots en stijlvol

De groep zwaait ook met lof naar het team dat hen begeleidt. “We hebben dezelfde manager als Oscar and the Wolf, en die heeft het allemaal al eens meegemaakt”, zegt Mathieu. “Het ideale scenario dat hij voor ogen had voor Bazart is zich nu aan het afspelen. Wij plukken de vruchten van zijn expertise. Alle volgende stappen worden netjes gepland. We denken al aan de festivals van volgende zomer, maar eerst zijn de er A.B.-concerten, de Nederlands­e tour en de Lotto Arena. Het Sportpalei­s? Wie weet, ooit. Maar er zijn nog genoeg andere stappen te zetten eerst. Een concert in een grotere arena mag best wat grootser zijn, maar het moet wel bij ons blijven passen. De woorden die in mij opkomen zijn dan ‘Groots’ en ‘Stijlvol’.”

Bij de uitverkoch­te concerten in de A.B. op 8 en 9 oktober kunnen de fans alvast een primeur verwachten: Mathieu zal voor het eerst lenzen dragen. “Ik heb deze zomer een paar keer halfblind op het podium gestaan. Ik heb niet zo’n hele grote correctie nodig, maar als het begint te schemeren, zie ik niets meer. Misschien was dat ergens niet slecht. Als je niet te veel ziet, voel je je ook niet zo bekeken en heb je minder schroom om helemaal los te gaan op het podium.”

Ik sta soms halfblind op het podium. Eén voordeel: dan voel ik me minder bekeken

 ?? FOTO FILIP DE SMET ?? Oliver, Mathieu en Simon van Bazart: “Het kan op dit moment precies niet op. Maar we beseffen dat het opeens gedaan kan zijn”
FOTO FILIP DE SMET Oliver, Mathieu en Simon van Bazart: “Het kan op dit moment precies niet op. Maar we beseffen dat het opeens gedaan kan zijn”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium