Het Belang van Limburg

“Niet de smeerlappe­rij die ik vreesde”

‘Merlina’-legende Lea Couzin (81) duikt op in de serie ‘Callboys’

- Tom DE LEUR

Ze kwam nog geen tien seconden in beeld, maar het was wel degelijk ‘Merlina’ die gisteren de deur opende als de bomma van Wesley in de serie ‘Callboys’. Actrice Lea Couzin (81), eeuwig beroemd sinds de jeugdreeks ‘Merlina’ uit de jaren tachtig, kon geen nee zeggen tegen een reeks over mannelijke prostitués. “Maar zelf heb ik nog nooit een callboy ingehuurd. En indien wel, zou ik het u niet zeggen.”

HASSELT -

De bomma van Wesley Biets, de man die zijn leven als gigolo vaarwel heeft gezegd: er was al even sprake van in de serie ‘Callboys’, maar gisteravon­d kwam de bomma voor het eerst in beeld. De iets oudere generaties hadden de actrice meteen herkend: Lea Couzin, de dame die voor altijd bekend zal blijven als Meester Marie-Ann ‘Merlina’ Meerschaut, de bazin van het detectiveb­ureau uit de jeugdreeks ‘Merlina’ uit de jaren tachtig.

Hoe blij was u met deze kleine rol in ‘Callboys’?

Lea Couzin: “Er zijn geen kleine rollen, er zijn alleen kleine acteurs.” (lacht)

Regisseur Jan Eelen is blijkbaar fan van u sinds u te gast was in ‘De Ideale Wereld’.

“En ik ben fan van Jan. Als Jan Eelen iets vraagt, zeg je ja. Jan is een bijzondere regisseur. Hij stelt je op je gemak, staat open voor suggesties. Als je onder zijn regie slecht acteert, ligt het aan de acteur.”

Wist u dat u in een reeks zou meespelen waarin de dildo’s u rond de oren vliegen?

“Het is een aparte serie, ja. Ik wist dat het over mannelijke escortes ging en dacht: we gaan hier toch geen smeerlappe­rij te zien krijgen?’ Maar ik vind het een bijzonder knappe reeks. Recht voor de raap, maar niet platvloers. Dat is de grote verdienste van de regisseur.”

En toch: een reeks over gigolo’s.

“Dat maakt deel uit van het leven. De noden kunnen van beide kanten komen, toch?”

Heeft u ooit gebruikgem­aakt van de diensten van een callboy?

“Dat heb ik niet. En als ik het al zou gedaan hebben, zou ik het u zeker niet via de telefoon zeggen. Ik kan u zeggen dat ik nooit via obscure salons of achterkame­rs ben moeten gaan om te bereiken wat ik heb bereikt. Daar ben ik fier op.”

U wordt volgende maand 82 ...

“... kunnen we dat onder ons houden?” (lacht)

Doet die verjaardag u iets?

“Mijn man zegt nog altijd dat ik er goed uitzie. Ik geloof hem, want ik heb een zeer verstandig­e, prettige en onderhoude­nde man. We treden af en toe nog samen op met onze voorstelli­ng ‘Cabaretro’ en zijn veel met taal bezig. Met taal, niet met metaal. (lacht) Neem nu het woord ‘volledig’. Bestaat uit ‘vol’ en ‘ledig’. Merkwaardi­g, niet?”

Gaat u nog acteren?

“Als ze iemand van mijn leeftijd kunnen gebruiken, graag. Maar in een soap spelen: liever niet. Om vijf uur opstaan is niet aan mij besteed, ik sukkel ook een klein beetje met reuma. Maar iets als ‘Callboys’: altijd graag. In de aflevering van gisteravon­d was ik amper in beeld, maar volgende week heb ik wel drie zinnen tekst. Dan mag je pas écht van een rol spreken.” (lacht)

Die stempel van ‘Merlina’, raakt u die ooit kwijt?

“Het is een fijne stempel. Mensen zeggen me constant dat ze ‘Merlina’ zo’n fantastisc­h programma vinden. En dat de VRT het zou moeten herhalen.” (lacht)

 ?? FOTO VIER ?? Lea Couzin als de oma van Wesley in ‘Callboys’: “In een soap spelen: liever niet.”
FOTO VIER Lea Couzin als de oma van Wesley in ‘Callboys’: “In een soap spelen: liever niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium