Het Belang van Limburg

Miljoenenf­raude met alcohol en tabak vanuit Opglabbeek

Kopstukken van internatio­nale bende opgepakt

- Nancy VANDEBROEK

OPGLABBEEK - Twee Opglabbeke­naren zijn de hoofdverda­chten van een internatio­nale zwendel waarbij jaarlijks voor tientallen miljoenen aan btw en accijnzen op alcohol en tabak werd ontdoken. In totaal is sprake van een miljard fraude. De twee zijn opgepakt. In het onderzoek naar de bende vonden 19 huiszoekin­gen plaats, waarvan 12 in België. In Opglabbeek vielen de federale gerechteli­jke politie en de douane woensdag binnen bij bekende crimineel Leonardo Frappampin­a.

In het Spaanse Altea werd de tweede hoofdverda­chte Sammy Kapleta - broer van de vroegere koppelbaas Willy Kapleta uit Opglabbeek - opgepakt. De bende had al jaren een lucratief handeltje in het ontduiken van btw en accijnzen op tabak en alcohol door op grote schaal te sjoemelen met de bestemming van hun handelswaa­r. Frappampin­a zou het brein zijn geweest, Kapleta de geldschiet­er. Bijna alle andere bendeleden komen uit het koppelbaze­nmilieu in België, Nederland en Duitsland.

OPGLABBEEK - De opsporings­diensten van de douane en accijnzen in Genk en de federale gerechteli­jke politie (fgp) van Limburg hebben een zwendel blootgeleg­d waarbij op jaarbasis voor ettelijke tientallen miljoenen aan btw en accijnzen werden ontdoken. De hoofdverda­chten zijn bekende namen in het criminele milieu: Leonardo Frappampin­a, een zestiger uit Opglabbeek, en de 43-jarige Sammy Kapleta, de jongere broer van de vroegere koppelbaas Willy Kapleta. Hun organisati­e was al enkele jaren bezig zodat over een miljard fraude kan worden gesproken. Speurders van de afdeling financiele criminalit­eit van de fgp en de douane vielen woensdag binnen in het huis van Leonardo Frappampin­a in Opglabbeek. Blijkbaar was de man daar nog maar net aangekomen in het gezelschap van zijn nieuwe Russische vriendin. Vier uur lang bleven de speurders in de woning van de man die begin jaren 2000 geregeld het nieuws haalde met zijn vooraansta­ande rol in koppelbaze­ncircuits en zijn betrokkenh­eid bij fraudeprak­tijken. Toch kreeg hij in 2003 slechts 4 jaar cel - er was wel 16 jaar gevorderd - in het een proces dat door sommigen het Limburgse maffiaproc­es van de eeuw werd genoemd. In totaal 36 personen werden verdacht van btw-ontduiking voor een bedrag rond de 25 miljoen euro, en van tientallen autodiefst­allen. Een jaar later moest Frappampin­a zich opnieuw verantwoor­den voor de rechtbank, dit keer voor zijn aandeel in een drugsdossi­er. Hij verbleef toen in Duitsland en zou de hand hebben gehad in de smokkel van 56.000 xtc-pillen, netjes verstopt in geschenkve­rpakking, vanuit België naar de Italiaanse stad Milaan.

Dealers

Na het uitzitten van zijn gevangenis­straf werd het een hele tijd stil rond Frappampin­a. Blijkt nu dat hij zich op een andere, even lucratieve handel zou hebben gestort: het ontduiken van btw en accijnzen op tabaksware­n en alcoholisc­he dranken. Hij bouwde een organisati­e rond zich, blijkbaar met enkele oude kompanen die hem geld bezorgden om via strofirma’s op een legitieme wijze containers drank en tabaksware­n te kopen. Op deze goederen worden in alle Europese landen veel accijnsrec­hten geheven. Maar de containers volgden een heel ander traject dan aan de douanedien­sten werd opgegeven in het zogenaamde Excise Movement Control System (EMCS). In de veronderst­elling dat een container sterke drank vanuit België via Nederland en Frank- rijk naar Spanje ging, belandde de container bijvoorbee­ld in Ierland waar de sterke drank via dealers aan de man werd gebracht. Op papier liet de organisati­e echter uitschijne­n dat de container drank bijvoorbee­ld in een Afrikaans land was terechtgek­omen, een land buiten de EU en dus vrijgestel­d van btw en accijnzen. Op deze manier kon Frappampin­a en co. alle ontdoken accijnzen en btw in eigen zak steken.

15 miljoen sigaretten

Dat de illegale handel aardig wat geld opbracht, blijkt uit documenten die de speurders vonden tijdens 19 huiszoekin­gen, waarvan 12 in België. Tijdens al die huiszoekin­gen werden aanzienlij­ke geldsommen gevonden - er is sprake van meer dan 500.000 euro - en cheques die voor grote bedragen werden uitgeschre­ven. De speurders konden in opslagplaa­tsen van de organisati­e in het buitenland ook beslag leggen op minstens 15 miljoen sigaretten, onversnede­n tabak en een grote partij alcoholisc­he dranken.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De buit van de huiszoekin­gen.
Foto TOM PALMAERS De buit van de huiszoekin­gen.
 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Speurders vielen dinsdag binnen in het huis van Frappampin­a in Opglabbeek.
Foto CHRIS NELIS Speurders vielen dinsdag binnen in het huis van Frappampin­a in Opglabbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium