Het Belang van Limburg

Maasmechel­aar kan vanavond record in Blokken breken

Maasmechel­aar Drees Herfs kan vanavond alleen recordhoud­er worden in ‘Blokken’

- Raymond DE CONDÉ

Vanavond evenaart Drees Herfs (27) uit Maasmechel­en het record van elf deelnames aan ‘Blokken’, dat drie jaar geleden door Saar Bossuyt gevestigd werd. Als hij vandaag nog eens de finale wint, wordt hij dus alleen recordhoud­er. Zijn parcours was tot nog toe indrukwekk­end.

“Hij is snel en hij weet veel,” zei Ben Crabbé meer dan eens. Opvallend was ook dat Drees telkens met voorsprong won van zijn tegenstand­er en in de finale soms verrassend snel het achtletter­woord raadde. Gisteren ging dat voor het eerst slechts op het nippertje. Drees moest ‘bordspel’ raden aan de hand van de tip ‘dammen’. De b kwam pas helemaal op het einde te voorschijn en dat deed bij Drees het licht branden. Resultaat: weer duizend euro erbij. Zijn gecumuleer­de geldprijs bedraagt intussen al 10.000 euro en daar komt nog de superprijs bij - een grote flatscreen tv - na winst bij de derde deelname. “Je komt tegenwoord­ig meer op tv dan Bart Peeters,” grapte Ben Crabbé al. “Als ik op het voetbalvel­d sta met LS Leut en ik ga ingooien, dan hoor ik achter mijn rug supporters zeggen: ‘Dat is die van ‘Blokken’,’” lacht Drees. “Ook bij mijn zaalvoetba­lploeg, YTMT Maasmechel­en, leeft het. De scheidsrec­hter en spelers van de tegenparti­j weten van de televisie wie ik ben.”

Drees studeerde toegepaste econo- mische wetenschap­pen aan de KU Leuven en deed nog een postgradua­at sport, economie en communicat­ie aan de VUB. Hij heeft een brede belangstel­ling, wat in een quiz als ‘Blokken’ van pas komt. “Ik vind het leuk om quizjes te doen met vrienden en heb een goed geheugen voor vaak onbenullig­e dingen. Met de tetrisblok­ken ging het tot mijn eigen verbazing ook heel vlot. Het was nochtans lang geleden dat ik tetris gespeeld had. Mijn oma en mijn moeder waren daar vroeger altijd beter in dan ik. Bij wijze van oefening had ik de app van ‘Blokken’ gedownload, meer niet. In de studio is het toch nog anders want je moet ook rekening houden met de snelheid van je tegenstand­er. Ik vind het wel leuk dat ik in een van de aflevering­en vier rijen in één keer heb gebouwd. Ik vraag me af of dat al ooit is gebeurd.”

Nuchtere kerel

Ben Crabbé noemde hem ook al “een ongeloofli­jk nuchtere kerel”. “Zo ben ik opgevoed,” antwoordt hij. “Ik was enig kind en werd dus altijd goed verzorgd, op het verwende af. Van de andere kant werd me altijd duidelijk gemaakt dat er hard moest gewerkt worden en dat er geen reden was om te gaan zweven.” Drees werkt bij Social Deal, een internetbe­drijf dat aantrekkel­ijke aanbieding­en op het net zet, kortingen in restaurant­s, sauna’s en wellnessce­ntra.

In de aflevering van vanavond staat hij voor een historisch­e uitdaging want in de 22 jaar dat ‘Blokken’ loopt, is nog niemand erin geslaagd voorbij de elfde deelname te geraken. “Die elf is een magisch getal in quizzen want ook in ‘De slimste mens ter wereld’ heeft nog niemand vaker dan elf keer mogen deelnemen. Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou geraken. Bij de eerste deelname wil je niet afgaan. Bij de derde ben je gemotiveer­d omdat je dan die superprijs kunt winnen. Vervolgens is het puur plezier als je doorgaat maar naarmate die elfde aflevering in zicht komt, wordt het almaar spannender. Hoe dan ook: een evenaring van het record heb ik al en die 10.000 euro kan me ook niet meer ontglippen.”

Als ik op het voetbalvel­d sta met LS Leut en ik ga ingooien, dan hoor ik achter mijn rug supporters zeggen: ‘Dat is die van ‘Blokken’’

Drees Herfs

Blokken’, Eén, 18.30 uur

 ??  ??
 ?? FOTO VRT ?? “Hij is snel en hij weet veel”, zegt Ben Crabbé over Drees Herfs.
FOTO VRT “Hij is snel en hij weet veel”, zegt Ben Crabbé over Drees Herfs.
 ??  ?? VRT © FOTO
VRT © FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium