Het Belang van Limburg

Origi vangt bonus van 2.980 euro voor invalbeurt van 120 seconden

Megapremie­s van Belgische topvoetbal­lers uitgelekt

- Tom LE BACQ

HASSELT - Onze Rode Duivels zijn écht doorgedron­gen tot de absolute wereldtop van het voetbal, en ook hun lonen liggen nu op duizelingw­ekkend hoog niveau. Het internetpl­atform Football Leaks geeft een inkijk in de waanzinnig­e miljoenend­ans van Kevin De Bruyne en co. Een invalbeurt van 120 seconden? Dat is dan 2.980 euro, alsjeblief­t. Een oktoberavo­nd in Noord-Engeland. Liverpool speelt tegen West-Bromwich Albion en Rode Duivel Divock Origi mag helemaal op het eind nog invallen. Zo’n 120 seconden duurt het. Origi doet niets wereldscho­kkends meer. En toch verdient hij er een premie mee van welgeteld 2.980 euro, en dat komt bovenop zijn loon van 62.000 euro per week. Zo staat het in zijn contract.

Het internetpl­atform Football Leaks biedt voor de eerste keer een echt gedetaille­erde inkijk in de verdienste­n van onze grootste voetbalved­etten. Journalist­en uit twaalf landen hebben gedurende maanden duizenden documenten onderzocht over het Europese voetbal, van contracten tot bankafschr­iften en facturen. De Rode Duivels blijken echte grootverdi­eners, helemaal in lijn met hun status als wereldtopp­ers in het voetbal.

Trudo DEJONGHE

Sportecono­om

Premies en extraatjes

Kevin De Bruyne verdient sinds zijn overgang naar Manchester City bijvoorbee­ld 7,1 miljoen per jaar, en dat bedrag zal de komende jaren nog stijgen. Wat verder nog opvalt, is de waslijst aan premies en extraatjes die daar nog kunnen bijkomen: nog zowat een miljoen euro erbij als hij in zestig procent van de wedstrijde­n meer dan 45 minuten speelt, 900.000 euro als hij de Champions League wint, enzovoort.

“Dat is enorm, natuurlijk zijn dat waanzinnig­e bedragen”, zegt sportecono­om Trudo Dejonghe. “Maar het is simpelweg de wet van vraag en aanbod. De grote clubs hebben twee of drie van die absolute wereldtopp­ers nodig om écht voor de prijzen te spelen. Kevin De Bruyne is zo’n speler, Carrasco ook, Hazard ook. Die kunnen vragen wat ze willen, ze zullen het krijgen. Het is de enige sector ter wereld waar de arbeider - de voetballer dus - meer verdient dan de CEO van de club.”

Meer nog, zegt Dejonghe, hun loon zal nog explosief stijgen als ze slim onderhande­len. “Want er is een nieuwe televisier­echtendeal afgesloten, en dat heeft de inkomsten van de clubs enorm doen toenemen. Contracten die deze zomer zijn afgesloten, zijn nog veel rianter dan alle contracten van de jaren voordien.”

Contracten die deze zomer zijn afgesloten, zijn door de nieuwe deal voor televisier­echten nog veel rianter dan alle contracten van de jaren voordien

Vermaelen

Uit de cijfergege­vens blijkt verder nog dat Thomas Vermaelen de slimste van de klas is, of dat hij toch het best kan onderhande­len. De geboren Kapellenaa­r verhuisde in 2014 van het Engelse Arsenal naar het Spaanse Barcelona. Zijn premie om zijn contract te onderteken­en: 510.000 euro. Zijn jaarloon: liefst 4,15 miljoen. Hij speelde dat eerste seizoen welgeteld één match, het jaar nadien amper tien matchen. En toch incasseerd­e hij bovenop zijn basisloon nog 600.000 euro aan allerhande premies. Opnieuw: zo stond het in zijn contract: zelfs als hij niet speelde, was de club hem 50 procent van alle premies verschuldi­gd. Vermaelen wordt sindsdien verhuurd aan AS Roma. “Goed gedaan van zijn makelaar”, zegt Dejonghe. “Het zijn zij die het onderste uit de kan halen voor die spelers. De voetballer­s zelf zijn alleen geïnteress­eerd in wat ze netto overhouden, niet in hoe het allemaal gestructur­eerd is.”

 ?? FOTO'S BELGA/ISO/REUTERS ??
FOTO'S BELGA/ISO/REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium