Het Belang van Limburg

“Chinezen maken zoveel lawaai”

PROVINCIE LIMBURG (863.000 inwoners) ZUSTERPROV­INCIE GUANGDONG (108 miljoen inwoners)

-

GUANGZHOU - “Wat ik mis aan Limburg? De rust. Chinezen maken al veel lawaai omdat ze met zoveel zijn, maar van nature zijn ze ook nog luidruchti­g. Aan die geluidspol­lutie kan ik me hier wel ergeren”, vertelt Maaseikena­ar Mark Neel (47), Belgisch consul in Guangdong. “Ik vind het altijd grappig dat als ik het ergens kalm noem in België, mensen argumenter­en dat het uitzonderl­ijk druk is. Vergelijk dat maar eens met een stad met 14 miljoen inwoners”, springen ex-provincieg­enoten

Ingrid Gelders (48) en

Nadia Jolling (45) bij

(zie kaderstuk).

“Maar echt missen?

De Limburgse vlaai.”

Een delegatie van ons provincieb­estuur is gisterocht­end geland in de Chinese zusterprov­incie Guangdong om daar Limburg – de economie, het onderwijs en het toerisme – aan de man te brengen, maar in deze provincie van meer dan 105 miljoen inwoners leeft vandaag al meer dan één Limburger permanent. Of tenminste, iets langer dan tijdelijk: de ene in afwachting van een nieuwe fabriek die manlief mag opstarten, de andere tot zijn termijn van vier jaar als consul erop zit.

“Ik ben Maaseikena­ar maar ben in feite geboren en tot 18 jaar getogen in Afrika, waar mijn vader ontwikkeli­ngswerker was”, vertelt Mark Neel. “Sinds 2013 ben ik nu Belgisch consul in Guangdong, maar het is niet mijn eerste missie in China: hier ben ik zelfs mijn carrière begonnen, vijftien jaar geleden in Shanghai. Of dat zo anders was? Eigenlijk niet, de Chinezen verschille­n niet zo heel erg van mekaar. Het regime heeft dat allemaal afgevlakt gekregen. Een Antwerpena­ar lijkt toch niet bepaald op een Limburger, maar iemand van Peking is echt niet meer zo anders dan een Chinees van Guangzhou. Shanghai was wel veel voor op Guangdong, daar zitten ze nu economisch op het punt waar Shanghai tien jaar geleden stond. Het is economisch de snelst groeiende provincie van China.”

Steenkool

En net zoals Limburg is er dat verleden van steenkool: de mijnen zijn intussen gesloten, de jobs verdwenen en Guangdong zoekt zich vooral in propere industrie een toekomst. “Dit is een streek in transitie. Vroeger werd het de fabriek van de wereld genoemd. Kilometers aan bedrijven maakten goedkope producten. Maar die zijn weggetrokk­en door de stijgende arbeidskos­ten. Nu willen ze focussen op milieuvrie­ndelijke producten en productie. Ik denk echt dat daar kansen liggen voor Limburgse bedrijven.” Niet dat het allemaal eenvoudige­r is geworden: “De Chinezen zijn heel anders dan 15 jaar geleden, veel meer zelfbewust. Ze weten dat ze een grootmacht zijn, dat er rekening met hen gehouden moet worden. En dat laten ze merken.”

Maasmechel­en Village

De provincie wil Limburg ook toeristisc­h op de Chinese kaart zetten. Een haalbare optie? “Als klein land moet je extra hard werken, want de Chinezen willen in de eerste plaats naar Frankrijk en Spanje. De Eiffeltore­n staat bovenaan. Maar waarom zouden we niet proberen om hen voor een dag of twee naar België te gidsen? Kennen doen ze ons al, vooral van chocolade en bier. En Maasmechel­en Village is inderdaad wel populair bij de Chinese toerist. Shoppen is trouwens een favoriete bezigheid van de Chinezen: tijdens de week werken ze keihard, ook hun ene kind dat tot 23 uur

Van onze verslaggev­er ter plaatse

Caroline VANDENREYT

bijles kan krijgen. En op zondag gaan ze dan een hele dag in het shoppingce­ntrum rondlopen. Niet sporten, neen, want dan zou dat enig kind wel eens gekwetst kunnen worden…

In 2017 zitten zijn vier jaar als consul erop en wordt het een andere bestemming. “Nee, opnieuw China liever niet. Na acht jaar heb ik het wel even gezien. Waar moet nog uitgemaakt worden. Maar het goede eten, vooral de pikantere szechuanke­uken, ga ik wel missen. En het dynamisme dat in dit land zit.”

 ?? Foto HBVL ?? Maaseikena­ar Mark Neel is consul in Guangdong: “Hier liggen kansen voor Limburgse bedrijven.”
Foto HBVL Maaseikena­ar Mark Neel is consul in Guangdong: “Hier liggen kansen voor Limburgse bedrijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium