Het Belang van Limburg

“Stand van de maan bepaalt opening fabriek”

-

GUANGZHOU - Ook Ingrid Gelders en Nadia Jolling wonen in Guangzhou. Beide dames kwamen er terecht via hun echtgenote­n, die voor Umicore tewerkgest­eld zijn in de Guandong. “Ik heb een hele tijd geprobeerd om Chinees te leren, maar het was te moeilijk”, lacht Ingrid, die afkomstig is van Bokrijk en nu twee jaar in de grootstad woont. Het is haar man die ze naar China is gevolgd. “Voor we hierheen kwamen, hebben we een tijd in Zuid-Korea gewoond. Maar dan werd mijn echtgenoot gevraagd om in China een volledig nieuwe fabriek van Umicore op te starten. Alleen de bouwgrond was er al. Toen alles klaar was, heeft hij een Feng Shuimaster moeten inhuren om te bepalen wanneer de fabriek ingehuldig­d mocht worden. Zelfs de stand van de maan was bepalend…”

In België werkte ze voor een uitgeverij, vandaag houdt Ingrid zich bezig met de drie kinderen en vrijwillig­erswerk Couleurs de Chine bezig. “Een organisati­e die sponsors zoekt om ook minderheid­sgroepen Miao en Dong naar school te krijgen.” Wennen is het leven hier nog altijd een beetje, vooral door die taalbarriè­re. “Misschien vind ik ze ook wat bruter en minder vriendelij­k dan de Koreanen. Maar ze zeggen: in Azië krijg je alles gedaan met een glimlach en dat werkt na vijf minuten zelfs bij de meest norse taximan.”

Bokrijk

En mist ze Limburg? “Ik mis de rust en het groen. Zodra ik weer in Bokrijk ben, trek ik mijn sportschoe­nen aan en ga ik tussen de vijvers van Bokrijk lopen.”

“En friet van de frituur”, pikt Nadia Jolling in, die ook met haar echtgenoot via Umicore al heel wat van de wereld heeft gezien. “Sinds eind juli zijn we nu in Guangzhou. Voor het eerst zonder de kinderen, mijn zonen zijn nu in België en Engeland aan het studeren. En dat is toch even slikken. Ik ben sinds 29 juli al twee keer terug in Vlaanderen en Engeland geweest. Maar het is ook dat internatio­nale karakter dat mij in deze stad aanspreekt. En het weer. Het wordt hier heet en vochtig, maar liever dat dan de Belgische regen. Vrijdag heb ik net mijn eerste les Chinees gehad. Over de verschille­nde tonen. Niet bepaald een sinecure.” Wat je zeker moet gezien hebben in de stad? “Het park aan de bibliothee­k, schitteren­d. De Canton Tower, Shamian Island met zijn koloniale gebouwen en de medicinale markt waar je alles voor de ‘traditione­le geneeskund­e’ kan krijgen. Van schorpioen­en tot vissenblaz­en”, besluiten ze.

 ?? FOTO HBVL ?? Nadia (links) en Ingrid: “We missen Bokrijk en de frituur.”
FOTO HBVL Nadia (links) en Ingrid: “We missen Bokrijk en de frituur.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium